Columns

..

Wie geld op de bank zet, is het kwijt!!!

Wie zijn geld op de bank wil zetten, moet dat vooral doen. Daar was ook eigenlijk niks mis mee. Altijd beter dan een vochtig matras. Tot de crisis....

Toen werd alles anders. Wat veel spaarders niet weten, is dat zodra jij je geld op de bank zet, je niet langer eigenaar bent, maar formeel schuldeiser waarbij het afschrift dient als schuldbekentenis. Met alle risico's van dien, want de bank heeft het door jou gestorte spaargeld zomaar in een veelvoud aan kredieten omgezet.

BAnkrun

Dat kun je voorkomen door b.v. een effectendepot aan je rekening te koppelen en bij onrust een order te verstrekken waardoor je weer eigenaar bent. Zo kun je in noodgevallen ook obligaties in vreemde valuta kopen. Denk aan Australië, Zwitserland of Canada. Maar daar moet je wel verstand van hebben.

Nogmaals: wie zijn geld op de bank zet, is dat in principe kwijt. In ruil voor dat geld krijg je niks anders dan een schuldbekentenis van die bank. En dan maar hopen dat dit goed gaat.

Ik propageer het kopen van vastgoed. Ook gevoelig voor dalingen, maar net zo snel stijgen de prijzen en in alle gevallen heb je iets staan wat je vast kunt pakken. Bezit. Wie een lange adem heeft, en dit is meestal zo wanneer het spaargeld betreft, doet er verstandig aan een deel van zijn vermogen om te zetten in stenen. En dan het liefst in een gebied waar een daling achter de rug is, of waarvan je mag verwachten dat de prijzen de komende decennia zullen stijgen.

Zoals huizen in Spanje. En meer specifiek de vakantiewoningen langs de Spaanse kust. Ten eerste zijn ze verhoudingsgewijs erg goedkoop. Vanaf 2.5 ton koop je een fatsoenlijke, vrijstaande villa met zwembad op korte afstand van het strand. Ik hoef niemand uit te leggen wat je voor dat geld in Nederland mag verwachten.

Ten tweede heeft Spanje heeft dit jaar - en we zitten op moment van dit schrijven pas in juli - meer vakantiegangers ontvangen dan ooit tevoren. De Costa's zijn booming en dat is wat je zoekt als je investeert.

Die drukte is heel goed voor de huizenmarkt. Want zien doet kopen. En het is logisch. Kijk nou om je heen in de wereld. Overal is het hommeles. Ook bekende vakantiegebieden als Egypte en Turkije hebben zwaar te lijden onder sociale onrust en niemand weet hoe dit af gaat lopen. Het ziet er in ieder geval niet goed uit.

Hoe anders is dat aan de Spaanse costa's. Ze liggen op een dagje rijden van Nederland en bieden naast de eeuwige zon en fraaie temperaturen, een sociaal netwerk waar je u tegen zegt, de gezondheidszorg is hier perfect geregeld, er zijn 24-uurs Nederlandse doktersdiensten ….en het is veilig in Spanje. Héél belangrijk.

Natuurlijk vind je overal criminaliteit, maar anders dan in Nederland, worden boeven in Spanje opgepakt en ze verdwijnen direct naar de gevangenis, vergeleken met Nederland onder erbarmelijke omstandigheden, om voorlopig niet meer terug te komen.

Heb je eenmaal je villa gekocht, dan levert dat in eerste instantie heel veel plezier op. Voor de koper, zijn familie en zijn vrienden. Hoe mooi is dat. Ik denk dan, je leeft maar 1 keer. In plaats van chagrijnig kijken naar tegenvallende beurskoersen of jammeren over rentepercentages, lig je in je Spaanse woning in je eigen zwembad te genieten van wat je ook met kapitaal kunt doen.

En wie vindt dat geld MOET renderen, die kan zo'n huis verhuren. Een beetje woning met 3 slaapkamers op goede locatie levert in de zomerperiode als snel 1500 euro per week op. Waarmee een jaarlijks rendement van 5% met gemak kan worden behaald.

En Dijsselbloem kan hem niet weggraaien. Niet onbelangrijk, want de plannen om spaargeld zwaar te belasten zijn in de maak. Cyprus moet als template worden gezien, zo klonk het uit Brussel. Wat betekent dat spaartegoeden tot 100.000 euro ook niet meer veilig zijn. Dat klinkt belachelijk, dat klinkt oneerlijk en dat klinkt schandalig, maar het is een feit. U bent gewaarschuwd.

Pim Günzel

posting Posted: 28 juli 2014: 19.39

-------------

Spanje in de lift!

MADRID - Alle macro economische factoren wijzen erop dat de uitgang van de crisis nabij is, zo zei de algemeen directeur van het studiecentrum van de Spaanse Bank, José Luis Malo de Molina op een conferentie in Toledo.

De Spaanse Bank sluit zich in dit opzicht aan bij de optimistische voorspellingen van Brussel en verhoogt de economische groeicijfers die eerder werden gepubliceerd. Voor eind juli, de sluiting van het tweede kwartaal werd een economische groei van 1,2 procent verwacht voor 2014 en 1,7 procent in 2015. Nu is deze naar boven bijgesteld en verwacht de nationale financiële instelling een groei van tegen de 2 procent.

Bron: InSpanje.nl

Pim Günzel

posting Posted: 11 juli 2014: 13.30

-------------

Moraira, Pearl of the Costa Blanca

Kent u de uitdrukking "1 foto zegt meer dan duizend woorden"? Daarom deze korte film over Moraira....

Moraira, Pearl of the Costa Blanca from Spanje Makelaars on Vimeo.

Pim Günzel

posting Posted: 16 mei 2014: 08.04

-------------

Nieuwsbrief maart 2014

Het is weer druk bij de notaris in Moraira. Vrijwel alles wat fatsoenlijk is en onder de 3 ton op de markt komt, is zomaar binnen een paar weken verkocht. Soms zelfs dezelfde dag.

Nieuwsbrief Maart 2014

Klik op het plaatje hierboven om de column te lezen!

Pim Günzel

posting Posted: 20 maart 2014: 12.31

-------------

Fijne kerst & een gelukkig 2014

Geachte lezer, Na een turbulent jaar waarin het toerisme sterk aantrok en de Spaanse huizenmarkt weer helemaal tot leven kwam, is het nu even rustig aan de Costa Blanca.

Drukte op de terrassen in Moraira

Zo vlak voor kerst zijn veel residenten vertrokken naar familie in het buitenland en het zal nog een paar weken duren tot de overwinteraars zich weer massaal melden aan de kust.

Krankzinnig was de zomer, zo mooi. Zelfs halverwege november hadden we temperaturen die met regelmaat de 30 graden tipten en de zee leek niet af te willen koelen. Op dit moment is het licht onstabiel, met af en toe zon, soms wat wolkenvelden en een enkele dag met regen. Althans, in de omgeving van Moraira. De temperatuur schommelt tussen de 14 en 18 graden. Dat klinkt fris, maar met een zonnetje erbij en uit de wind, voelt het nog steeds heerlijk zomers.

Aantrekkende huizenmarkt

Zoals gezegd zijn er behoorlijk wat huizen verkocht dit jaar. Het was soms zo druk bij de notaris dat je een dag later moest terugkomen om een huis te kunnen laten passeren. Overigens niet zo gek als je naar de lage prijzen kijkt (soms wel 50% gedaald), met in het achterhoofd de risico's die je loopt met je geld op de bank. En dan hebben we het maar niet eens over de geboden rente die de inflatie amper of niet bijhoudt.

Dit zijn tijden waarin u uw kapitaal moet spreiden. Vraag het uw adviseur. Zo veel mogelijk risico vermijden. En u zou daarbij kunnen denken aan een vakantiewoning aan de Costa Blanca, Niet alleen omdat zo'n bezit geweldig veel plezier oplevert, maar zou u de villa verhuren dan levert dat al snel 5% rendement op. Of meer. Zonder het risico dat Dijsselbloem uw eigendom confisceert om de balansen van de banken maar weer eens op te krikken.

Ik wens u fijne feestdagen!

Pim Günzel

posting Posted: 20 december 2013: 16.04

-------------

Kopen, renoveren & verkopen is nieuwe trend

Nu de vakanties voorbij zijn, komt het gewone leven in Spanje weer op gang. Kinderen gaan naar school en de ondernemers langs de costa's tellen hun winst.

Drukte op de terrassen in Moraira

Deze zomer was een topzomer. Niet alleen qua weer, maar Spanje brak ook het toeristenrecord uit 2008, en mocht tot en met juli (topmaand augustus is nog niet eens meegerekend) ruim 34 miljoen bezoekers verwelkomen, Een stijging van 3.9 procent ten opzichte van 2012.

Natuurlijk heeft dat ook te maken met de onrust in landen als Turkije, Egypte en Griekenland. Spanje is ondanks de crisis een zeer stabiel land waar je als toerist niets meekrijgt van de financiële malaise. En zo hoort het ook. Wie hier zijn met hard werken verdiende vakantiegeld uitgeeft, heeft recht op onbedorven vakantievertier. En dat is wat Spanje als geen ander biedt.

Wat overigens ook gevolgen heeft voor de handel in vakantiehuizen. Voor veel makelaars was de zomer van 2013 de drukste zomer sinds 2008. Ligt men normaal op het strand in deze periode, nu was het hard werken om te kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag naar 2de woningen aan de costa's. In Moraira is het zelfs al weer lastig om een fatsoenlijk huis voor rond de 250.000 euro te vinden. Ze zijn er nog wel, maar de spoeling wordt dun.

Ook de vraag naar nieuwbouw is toegenomen. En geef toe, een vrijstaande 3-slaapkamer villa op 800 m2 grond, sleutelklaar opgeleverd inclusief zwembad, ommuring, terrassen, een buitenkeuken en 10 jaar garantie voor net iets meer dan 4 ton? En dat ook nog eens op een paar minuten rijden van het strand? Dat mag toch wel heel goedkoop genoemd worden. Met dank aan de sterk gedaalde grondprijzen.

Terwijl de temperaturen in Nederland dalen naar herfstachtige niveaus, is het weer in Spanje onberispelijk. De kans op een bui neemt toe (gelukkig) maar de temperaturen behalen nog dagelijks zomerse en tropische waarden. En dat blijft nog wel even zo. Mijn favoriete maand is oktober. De grootste hitte is weg, de nachten zijn verfrissend en overal tref je een gezellige drukte. Niet teveel, niet te weinig.

Vaak wordt mij gevraagd of en hoe je aan de costa geld kunt verdienen. Laat ik beginnen met te zeggen dat iedereen die iets kan, zijn talen spreekt en bereid is zijn handen te laten wapperen, al snel een bedrijfje uit de grond kan stampen. Vooral tuinonderhoud en kleine verbouwingen leveren direct goed geld op.

Stop je geld in stenen

Maar ook voor beleggers die de beurzen zat zijn, valt hier goed rendement te behalen. Bijvoorbeeld door het kopen, renoveren en verkopen van vakantiewoningen. De meeste huizen uit de jaren 70, 80 en begin 90 zijn gedateerd. Je had in die tijd niet veel keuze als het ging om de aankleding van je huis. Drie modellen keukens en de tegels waren bruin, bruin of bruin. Bij wijze van spreken.

Koop zo'n huis zo goedkoop mogelijk in, renoveer en moderniseer het zonder een vermogen uit te geven, en verkoop met een leuke winst. Een traject dat soms een jaar in beslag neemt, maar zowel plezier als goed rendement oplevert.

Voorbeeld. Een verwaarloosd huis kost rond de 2 ton. Tel daar de kosten koper bij op en je zit op 225K. Uit ervaring weet ik dat een gemiddelde verbouwing waar leidingen worden vernieuwd, nieuwe tegels worden gelegd, badkamers en keukens worden vervangen, stucwerk wordt vernieuwd en de tuin aangepakt, gemiddeld rond de 25 duizend euro kost. Een werk dat zo'n drie maanden in beslag neemt.

Zo'n gemoderniseerd huis, aangepast aan de kwaliteitseisen van nu, levert vervolgens snel 295.000 euro op, en dat is een zeer concurrerende prijs. Althans, in Moraira en omstreken. Trek daar de kosten vanaf, en je hebt een winst van 45.000 euro. Natuurlijk, daarover moet belasting worden betaald, maar gegoten binnen een Spaanse bv, kun je opnieuw investeren en de belastingafdracht minimaliseren.

Let op, het blijft ondernemen en soms zit het tegen. Maar het kan net zo makkelijk meezitten en dan is de winst zelfs nog groter. Maar een positief rendement van minstens 10% is gemakkelijk haalbaar. En dat zonder risico, want je bent eigenaar van het pand. Probeer dat maar eens elders te behalen in deze barre tijd.

Misschien een beetje voor de hand liggend om dit verhaal mee af te sluiten, maar Spanje Makelaars kan dit traject van A tot en met Z voor u uitvoeren. Van aankoop, verbouwing tot verkoop, bij ons is dit in veilige handen. Sterker nog u kunt er een business van maken. Een Spaanse bv richten wij desgewenst ook voor u op.

Neem voor meer info geheel vrijblijvend telefonisch contact met mij op (0034 622 455 396) of mail naar info@spanjemakelaars.eu en overtuig uzelf van de mogelijkheden.

Pim Günzel

posting Posted: 13 september 2013: 13.33

-------------

Ook in Spanje Energielabel verplicht

Wie zijn huis verhuurt of verkoopt, zal dat voortaan inclusief energielabel moeten doen. Wie exact (in het Spaans) wil weten hoe de wet in elkaar steekt, klikt op de foto hieronder.

Het heeft even geduurd, maar wie zijn huis wil verkopen of verhuren moet sinds 1 juni 2013 ook in SPanje een energielabel kunnen overhandigen. Spanje Makelaars regelt dit graag voor u.

Staat uw huis in (de omgeving van) de Marina Alta, globaal tussen Altea en Denia, dan verzorgt Spanje Makelaars dit certificaat graag voor u. Stuur uw gegevens naar info@spanjemakelaars.eu en wij nemen contact met u op.

Pim Günzel

posting Posted: 3 juni 2013: 21.11

-------------

No comment

En hoe is het weer in Nederland?

Pim Günzel

posting Posted: 23 mei 2013: 23.33

-------------

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief en zorg dat u tijdig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Pim Günzel

posting Posted: 23 mei 2013: 23.11

-------------

Sparen kóst nu tot 1,75% per jaar

Nu de spaarrente zo laag is is uw rendement met sparen per jaar tussen de 0,5% en 1,75% negatief. Lees hoe 50 ijsjes van twee bolletjes er over een jaar nog maar 49 zijn.

Sparen is verliezen!

De spaarrente die banken vergoeden is de laatste tijd flink gedaald. De vermogensrendementheffing en vooral de inflatie zorgen er echter voor dat spaarders er reëel op achteruit gaan.

Spaargeld is na een jaar tijd weliswaar nominaal iets meer waard geworden, maar de vermogensrendementheffing haalt daar het grootste deel vanaf, zodat het rendement in euro's nog beperkter is. Daar bovenop zorgt de inflatie er voor dat met het kleine stukje rendement dat nominaal resteert juist minder kan worden gekocht, de koopkracht is door de geldontwaarding immers gedaald.

Lees verder (waarom het nu toch echt tijd is eindelijk dat verhuurbare droomhuis in Spanje te kopen) op RTLZ.

O ja, om de feestvreugde te vergroten, gooit RABO de spaarrente nog verder omlaag. Kijk maar hier.

Pim Günzel

posting Posted: 9 mei 2013: 15.59

-------------

Geld op de bank niet langer veilig

Of je nu voor of tegen de steeds meer aanwezige EU bent, één ding is deze week wel duidelijk geworden: geld op de bank parkeren kan u duur komen te staan!

Zal dit nieuws leiden tot een run op de Europese banken?

Wie het verhaal rond Cyprus een beetje heeft gevolgd, weet waar ik op doel. Het sinds de Turkse invasie in tweeën gedeelde eiland kampt met grote financiële problemen en heeft de EU om noodhulp gevraagd. En die hulp komt, zo kopten de kranten vandaag.

De Nederlandse minister Dijsselbloem in zijn functie als voorzitter van de Eurogroep kwam echter niet alleen met een verlossende zak geld, hij had ook een schokkende mededeling voor iedereen die dacht dat hij z'n centjes veilig op de bank had staan. 'Brussel' zal in ruil voor het redden van de banken een greep in de Cypriotische spaarpotjes doen, ongeacht wie je bent en hoeveel je hebt gespaard.

Wie minder dan een ton op de bank heeft staan is 6,75% kwijt, wie meer heeft gespaard, ziet zijn vermogen met 9,9% verminderen. Just like that. In ruil krijgen de gedupeerden een aandeel in de bank waar het geld gestald staat, maar daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Natuurlijk, de regering van Cyprus moet dit weekend(!) de wet waarmee dit alles mogelijk wordt gemaakt nog wel even goedkeuren, maar intussen zijn de banken dicht en is het internetbankieren afgesloten. Als alles volgens plan verloopt, worden de spaarrekeningen vanaf dinsdag leeggeschud.

Over die ingreep an sich, wil ik het verder niet hebben. Wel over het gegeven dat je geld op de bank dus niet meer veilig is. Het Grote Taboe is doorbroken, ondanks de ontelbare beloften dat zulke toestanden binnen de Eurozone nooit plaats zouden vinden.

De wat zo mooi “geharmoniseerde depositiegarantie” wordt genoemd, is deze week opgeblazen. Ons geld is feitelijk vogelvrij verklaard, is de harde conclusie die je hieruit moet trekken.

En denk niet dat Nederland, of welk ander Europees land dan ook, er beter aan toe is dan Cyprus. Het argument waarmee de spaarder van zijn centen wordt beroofd, doet er namelijk niet toe.

Feit is dat zodra de Eurozone, de ECB en het IMF om welke reden dan ook in al hun wijsheid besluiten om uw tegoeden te kapen, dan is dat mogelijk, zo is nu gebleken, en u kunt er helemaal niets tegen doen.

Nou ja, niets? Geld stallen in Zwitserland zou een prima optie kunnen zijn. Of in Noorwegen. Zelfs in de VS waar de geldpersen continu met water geblust worden, staat uw geld safer dan in de Eurozone. En dat zegt toch wel wat.

U zou uw geld ook kunnen beleggen in stenen. Daar is wie naar de lange termijn kijkt, nooit iemand armer van geworden, mits met verstand gedaan. Investeren in een markt die op instorten staat, zoals Nederland, is een slecht idee.

Maar het vastgoed in Spanje heeft de grootste klappen wel gehad. Voor rond de 250 duizend euro, koop je aan de Costa Blanca een heerlijke vrijstaande villa, inclusief zwembad, op slechts een paar minuten van het strand. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht!

Waarmee uw geld is veiliggesteld, u rendement kunt halen uit verhuur, maar bovenal weer kunt genieten van uw investering. En dat mag na alle ellende ook wel eens een keer. Ik wijs u graag de weg. Bel!

Pim Günzel

posting Posted: 16 maart 2013: 23.12

-------------

'Tegen het paradijs Spanje kan geen economische waarde op'

We kijken met een totaal verkeerde blik naar Spanje, vindt journalist Caspar Janssen. Het land moet natuurlijk zo snel mogelijk uit de diepe crisis komen, maar laat het vooral niet op Nederland gaan lijken.

Laat ze maar kletsen, Spanje is geweldig!

Ik geef het maar direct toe: dit is een subjectief verhaal. Een beetje een emotioneel verhaal zelfs. Vanwege een te grote persoonlijke betrokkenheid. Op basis van bijna twintig jaar intensief contact met mijn Spaanse schoonfamilie en vele aanverwanten.

De conclusie van dit particuliere verhaal zal zijn: Europa kan in veel opzichten een voorbeeld nemen aan Spanje.

Conclusie twee zal luiden: het is onrechtvaardig en slecht dat de Spanjaarden moeten bloeden voor wat er niet deugt aan Europa en voor de onnavolgbare logica van de internationale financiële wereld.

Conclusie drie: Spanjaarden moeten vooral geen Duitsers of Nederlanders worden.

Lees dit voortreffelijke betoog over de vele kwaliteiten van Spanje verder op de Volkskrant.

Pim Günzel

posting Posted: 15 maart 2013: 09.40

-------------

Spaarders in zwaar weer

AMSTERDAM - Spaarders beleven moeilijke tijden. Terwijl de inflatie is gestegen naar 3 procent, daalde de hoogste rente op vrij opneembare spaarrekeningen vorige maand tot beneden de 2,3 procent.

inflatie, lage rente, verlies op sparen

De verwachting is dat de spaarrente tot eind dit jaar onder de inflatie blijft, waardoor consumenten momenteel in feite geld inleveren als zij sparen.De hoogste rente op gewone spaarrekeningen bedraagt sinds kort 2,22 procent en is te krijgen bij LeasePlan Bank.

Tot zover deze column van Bernard Vogelsang die u hier verder kunt lezen (Telegraaf)

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat sparen al een tijdje verliesgevend is. Hopelijk niet uit eigen ervaring, maar anders heeft u het ongetwijfeld wel ergens gelezen of gehoord. En de toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit.

Ramingen van het CPB worden continu in uw nadeel bijgesteld, terwijl de inflatie nota bene kunstmatig laag wordt gehouden. Dat belooft nog wat! Denk vooral niet dat de ellende al voorbij is....

Spanje

De huizenprijzen in Spanje zijn sinds 2008 vanwege het wegvallen van de hypotheekmarkt gekelderd, maar sinds 2012 is een kentering gaande. Het afgelopen kwartaal is er zelfs sprake van een licht herstel wat zich vertaalt in voorzichtig stabiliserende prijzen. Niet overal, maar zeker in het noordelijk deel van de Costa Blanca is dat merkbaar.

Voor een bedrag rond de 250.000 euro koopt u momenteel een fraaie Spaanse villa op slechts enkele minuten van het strand. Los van het enorme plezier dat zo'n woning oplevert, kunt u zo'n huis ook goed verhuren.

Heeft het 3 slaapkamers en een zwembad, dan levert een vrijstaande villa in de Marina Alta (Calpe - Denia) al snel 1500 euro per week op gedurende het hoogseizoen. Een rendement van ruim 5% is met een beetje mazzel al in de zomerperiode haalbaar en uw bezit zal op termijn alleen maar in waarde stijgen. Een prima wapen tegen inflatie.

Wie bromt dat "momenteel anders veel huiseigenaren flink verlies maken op hun woning in Spanje", die kijkt alleen naar de laatste paar jaar. Had u een huis gekocht eind jaren 90, dan kon u ondanks de crisis ook vandaag nog een flinke winst boeken op uw villa onder de zon.

Investeren in vastgoed is sowieso een investering voor de lange termijn. Bekijk het eens over een periode van 30 jaar. Dan ziet u louter lachende gezichten.

Het nieuwe sparen, investeren en beleggen

Ik schrijf het al vaker, laat beleggen, sparen, investeren of hoe u het ook wilt noemen, eindelijk weer eens leuk zijn. Niet 's ochtends, 's middags en 's avonds nerveus de beurzen volgen, want rendement maken en plezier hebben kan prima samen gaan.

Laten we dat Het Nieuwe Sparen noemen. Of Het Nieuwe Investeren. Het Nieuwe Beleggen. Tegenwoordig bedenkt men overal een naampje voor, wel, dit is mijn bijdrage.

Zoals het was, zo wordt het nooit meer. Althans, wij zullen het niet meemaken. Het kon ook niet, het tartte alle wetten van de zwaartkracht en zo bekeken is het maar goed dat de gekte voorbij is. Niemand wil de volgende generaties opschepen met een schuld die het voor hen onmogelijk maakt om een normaal huisje, boompje, beestje op te bouwen.

Sparen onder de zon

Sparen onder de zon. Ik zeg het u: het is de toekomst. Laat rendement genereren eindelijk weer eens leuk zijn. En als het dan ook nog eens verantwoord is, wat houdt u dan tegen om een afspraak te maken en eens geheel vrijblijvend te kijken naar de mogelijkheden? Ik ben altijd bereikbaar op 0034 622 455 396.

Ik hoor graag van u.

Pim Günzel

posting Posted: 4 maart 2013: 00.40

-------------

Morgan Stanley: 'Spanje is klaar om het nieuwe Duitsland te worden'

MADRID - 'Spanje is klaar om het nieuwe Duitsland te worden', zo zeiden analisten van de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley donderdag in hun wekenlijkse nieuwsbrief aan hun cliënten.

Analist Joachim Fels wijst in dit verband op het proces dat zich op dit moment in Europa afspeelt waarbij er een ander evenwicht in de Eurozone ontstaat. Spanje gaat de richting op van het huidige Duitsland als gevolg van de sterk gedaalde loonkosten en de hervormingsmaatregelen die de regering het afgelopen jaar doorvoerde om het begrotingstekort terug te dringen. Hierdoor wordt de export gestimuleerd.

Aan de andere kant neemt de externe concurrentiepositie van Duitsland af als gevolg van zeer lage rente, gestegen loonkosten en oplopende vastgoedprijzen.

Volgens Fels heeft Spanje nog drie tot vijf jaar nodig om als exportgeleide economie op hetzelfde niveau als Duitsland te komen. De structurele hervormingen op de arbeidsmarkt en in de financiële sector hebben tijd nodig voordat ze effect hebben.

Regering zal niet vallen

Fels zegt onlangs in Madrid bevestigd te hebben gezien dat Spanje het nieuwe Duitsland wordt en Duitsland het nieuwe Spanje. Iets dat hij al tijden vertelt.

De gesprekken die hij met zijn Spaanse klanten had, werden gedomineerd door de recente corruptieschandalen binnen de regeringspartij en andere overheden. Desondanks gelooft niemand dat hierdoor de regering zal vallen of dat de huidige politieke koers zal wijzigen.

Ergste achter de rug

De analist zei ook dat een aantal van zijn contacten, die de voorgaande jaren tot de meest pessimistische behoorden, nu geloven dat het ergste punt in de Spaanse economie snel achter de rug zal zijn. 'En ik geloof dat ze gelijk hebben', voegde Fels toe.

Het grootste risico dat Morgan Stanley ziet is 'niet onmogelijk maar zeer onwaarschijnlijk': dat de overheden in Washington, Berlijn, Parijs, Rome of Madrid onherstelbare fouten maken. Doen ze dat niet, dan zal herstel al eind dit jaar of aan het begin van 2014 een feit zijn.

Bron: InSpanje.nl

Pim Günzel

posting Posted: 21 februari 2013: 13.37

-------------

Spanje Makelaars Nieuwsbrief februari 2013

Deze maand speciale aandacht voor bankbeslag en andere aanbiedingen

spanje makelaars nieuwsbrief februari 21013 Bankbeslag

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief en zorg dat u tijdig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Pim Günzel

posting Posted: 8 februari 2013: 15.11

-------------

’Ergste leed in Spanje achter de rug’

AMSTERDAM - De financiële en economische malaise die Spanje lange tijd in zijn greep hield, is een halt toegeroepen.

De weg omhoog....

Volgens Aline Schuiling, marcro-econoom bij ABN Amro, kruipt het Zuid-Europese land rond het eind van het jaar uit het dal gesteund door de sterke groei van de export. ”Een belangrijke voorwaarde is wel dat de hervormingsmaatregelen doorgaan.”

Spanje dreigde in de zomer van vorig jaar net als buurland Portugal te moeten aankloppen bij het Europese noodfonds (ESF) onder druk van de noodlijdende bankensector en de snel oplopende staatsschuld.

Dankzij de garantie van ECB-voorman Mario Draghi om in te grijpen op de obligatiemarkten en een apart steunpakket voor de Spaanse banken viel de rente op Spaans schatkistpapier fors terug waardoor het land een gang naar het ESF voorlopig bespaard bleef. ”Rond het huidige renteniveau is Spanje goed in staat om aan de eigen financieringsbehoefte te voldoen.

Lees dit artikel van Mark Garrelts verder op DFT.nl

Pim Günzel

posting Posted: 22 januari 2013: 20.15

-------------

Fijne Kerst en een gelukkig Nieuwjaar!

Spanje Makelaars wenst iedereen een bijzonder fijne Kerst en een zinderend 2013!

Kerst 2012

Het klinkt cliché en het is ongetwijfeld cliché, maar ik hoop dat u in volle gezondheid zult genieten van alles wat deze laatste dagen van het jaar zo bijzonder maakt.

Geen Nostradamus, geen apocalyptische Maya die daar iets aan kan veranderen, zo zal blijken als u dit op zaterdag 22 december leest, en wat zou het geweldig zijn als we met z'n allen de crisis in 2013 een beetje terug in z'n hok kunnen duwen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en eerlijk gezegd is ook nog eens zo dat die crisis niet alleen maar kommer en kwel brengt, maar dat heb ik hier al vaker betoogd. Wie ooit heeft gedroomd van een betaalbare woning aan de Middellandse Zee, die moet nu z'n slag slaan.

Klik hier en lees verder op onze nieuwsbrief!

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief en zorg dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Pim Günzel

posting Posted: 20 dec 2012: 17.37

-------------

Bankbeslag!

Wie droomt er niet van! Een prachtige villa aan de Spaanse kust kopen voor nog geen kwart van de taxatiewaarde.

Bankbeslag

Het gebeurt. Laat ik het maar gelijk zeggen. En ik verkoop ze ook. Niet vaak, want in de omgeving van Moraira komen dit soort opportunities zelden voor, maar zo af en toe is het raak.

Onlangs nog. Een 4-slaapkamer villa met zwembad op nog geen kilometer van het strand van Moraira, verkocht voor 157.000 euro. De openstaande hypotheek, meer wilde de bank niet hebben.

Wat moet je doen om zo'n pand te bemachtigen?

Om te beginnen aanwezig zijn. Of iemand ter plekke hebben die gemachtigd is namens u te kopen. En geld hebben, want dit soort huizen verkopen binnen een paar uur. Voor twijfel en financieringen is dus geen plaats. Het is een kwestie van zien, beslissen en toeslaan.

Houd er ook rekening mee dat kopen van de bank zomaar betekent dat er nog onbetaalde rekeningen liggen waarvoor u moet opdraaien. Neem de gemeentelijke belastingen. Water en licht. Extra kosten die zonder probleem in de duizenden lopen. Maar goed, zelfs dan bent u spekkoper.

Helaas bestaat het banken-aanbod meestal uit flauwe appartementen. Niet echt interessant dus, tenzij u een bescheiden budget hebt. Dan kunt u voor niet te veel een leuke woning kopen en vaak ook nog eens de hypotheek overnemen.

Hoe dan ook; wie op zoek is naar de krenten uit de pap, moet zeer snel beslissen en gelijk kunnen afrekenen.

Ziet u dat niet zitten, geen zorgen, spanjemakelaars.com heeft iedere maand woningen die ver beneden de huidige marktwaarde verkocht worden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en zorg dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Pim Günzel

posting Posted: 10 dec 2012: 00.44

-------------

Een nieuwe look!

Het zal u hopelijk zijn opgevallen dat de Spanje Makelaars websites een nieuw jasje hebben gekregen.

Vrijwel alle informatie die u hier kon vinden, is nog steeds aanwezig, zij het dat de boel wat meer overzichtelijk is ingedeeld. De tv-krant is niet meer - alsof er sowieso wat leuks te zien valt - en zo zijn er nog wat zaken die verdwenen zijn, maar het relevante werk kunt u zoals u van ons gewend was, met een of twee klikken terugvinden.

Zoekmachines doe ik niet aan, uiteindelijk bepaalt het budget in 99% van alle gevallen de keuze. Vandaar dat ons aanbod op vraagprijs - van laag naar hoog - geselecteerd staat. Overigens staat lang niet alles op de site. Zoekt u iets anders dan u hier aantreft, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. De kans dat wij u kunnen helpen is erg groot.

Ook is ons werkgebied weer uitgebreid. Binnenkort hebben wij meer aanbod in het binnenland. Het achterland van Valencia tot en met Alicante. De prijzen zijn er lager, de natuur is er schitterend en het strand is maximaal een klein uurtje rijden.

Ook in Barcelona hebben wij sinds kort enkele objecten. Dat zal in de toekomst worden uitgebreid. Zoekt u iets in Castelldefels, neem vooral contact met ons op!

Op- en/of aanmerkingen zijn altijd welkom. Ik hoor graag van u.

Pim Günzel

posting Posted: 24 nov 2012: 00.44

-------------

Berichtgeving over Spaanse huizencrisis vals

Bijna dagelijks bombarderen de media de inmiddels murw geslagen burger met negatieve berichten over de Spaanse huizenmarkt.

En ofschoon de crisis enorm is, moet men oppassen niet alles over een kam te scheren. Wie de totaal mislukte megalomane projecten rond steden als Madrid bekijkt, wijk na wijk staat leeg, realiseert zich dat hier tientallen miljarden zijn weggegooid. Maar dat wil nog niet zeggen dat het overal even slecht is.

Neem de Marina Alta. Meer specifiek, de kustlijn tussen Altea en Denia. Daar zijn de prijzen ook gezakt, maar de handel is er nog zeer levendig. Als de prijs maar goed is, dan is er voor ieder object een koper te vinden.

En het is ook niet altijd drama. Veel mensen hebben hier hun huis in de jaren 90 gekocht. Of eerder. Zij maken nog steeds winst, zelfs als de verkoopprijzen ten opzichte van een jaar of 6 geleden gehalveerd zijn.

Wat dat betreft, verschilt de situatie in Spanje niet van die in Nederland. Wie in de jaren 80 in het Gooi een vrijstaande villa zocht, betaalde hooguit 300.000 gulden voor een kast op toplocatie. Dat is nog geen 140.000 euro. De prijs van een parkeerplaatsje in Amsterdam.

Dat het feest wellicht verpest wordt door overwaarde-hypotheek op overwaarde-hypotheek, is erg jammer, maar dat mag je de huizenmarkt niet verwijten. En zo is het ook in Spanje.

Wie een huis koopt, verstandig financiert (of liever helemaal niet) zal nooit hoeven toe te leggen op zijn bezit. Integendeel. Wie koopt met lange adem, zo leert de geschiedenis, kan bijna iedere crisis overleven.

Opmerkingen of vragen? Mail of bel naar 0034 622455396!

Pim Günzel

posting Posted: 8 nov 2012: 15.39

-------------

Hypotheek in Spanje weer mogelijk

Een tijd lang was het verkrijgen van een hypotheek in Spanje vrijwel onmogelijk. Echter, langzaam maar zeker krabbelt deze markt weer op.

Spanje Makelaars biedt zijn klanten de mogelijkheid om een hypotheek te nemen op bestaand onroerend goed. U krijgt van de bank 60% van de taxatiewaarde, op basis van euribor + 3 tot 4%. Dit alles natuurlijk onder voorbehoud gunning.

Aflossingsvrije hypotheken behoren tot het verleden, hoewel in sommige gevallen een bestaande aflossingsvrije hypotheek kan worden overgenomen. Maar dat moet je net treffen.

Helaas geldt deze aanbieding niet voor nieuwbouw, althans, zolang het pand niet sleutelklaar is opgeleverd. Staat het er eenmaal en is de woonvergunning afgegeven, dan kan ook op dit pand een hypotheek worden genomen op basis van de hiervoor vermelde voorwaarden.

Bel voor info 0034 622455396!

Pim Günzel

posting Posted: 8 aug 2012: 14.18

-------------

Nederlandse koopjesjagers mikken op Costa

Na jaren van recessie en voorzichtigheid beleggen steeds meer Nederlanders hun geld weer in stenen - en wel in Spanje. Volgens hen is dit hét moment om in te stappen.

Nieuwsuur op pad met Pim Gunzel Spanje Makelaars

Ook de burgemeester van Teulada - Moraira ziet de verkoop stijgen

Nieuwsuur spreekt met Pim Günzel die de laatste tijd steeds meer Nederlanders ziet komen. Ook een gesprek met twee investeerders, die niet bang zijn voor een nieuwe crisis.

Steeds meer Nederlanders durven weer te investeren in vastgoed aan de Spaanse kust. In 2011 kochten buitenlandse investeerders bijna dertig procent méér dan het jaar ervoor.

Ingestort

De Spaanse vakantiehuizenmarkt is volledig ingestort. Lokale makelaars schatten de huizen nu soms wel de helft goedkoper dan voor de crisis. Hoewel het de vraag is of de bodem inmiddels is bereikt, zien Nederlandse koopjesjagers juist nu hun kans schoon: voor twee tot tweeënhalve ton kun je een vrijstaand huis kopen met een grote tuin en een zwembad. In Nederland koop je daar een gemiddeld rijtjeshuis voor.

Cash

Het zijn vooral mensen met geld die kopen. De tijd dat je makkelijk bij een Spaanse bank een hypotheek kreeg, is voorbij. 'Cash-buyers' worden ze in de regio genoemd: mensen die een paar ton op de bank hebben staan en die contant kunnen betalen. Voor hen is een huis aan de Spaanse kust een interessante belegging.

Een investeerder: "Als ik het geld op de bank laat staan, levert het weinig op aan rente. De aandelenmarkt is een casino geworden, waar je als individu geen invloed op hebt. Dan kan ik mijn geld beter steken in onroerend goed en dat met redelijk rendement verhuren, met de optie om het op een gegeven moment weer van de hand doen. Dat is leuk en levert misschien nog iets op voor later."

Keerzijde

Toch is er een keerzijde aan deze 'uitverkoop'. Want waar goedkoop gekocht wordt, wordt ook voor weinig verkocht. Veel mensen die noodgedwongen moeten verkopen, maken verlies of blijven zelfs met een schuld zitten. Het zijn veelal mensen die in de hoogtijdagen hebben gekocht en ook dachten geld te kunnen verdienen aan hun huis of appartement. Maar hun timing bleek slecht.

Bekijk de reportage hier!

Bron: Nieuwsuur

Pim Günzel

posting Posted: 22 juli 2012: 18.25

-------------

Spaarrente daalt verder

sparen_is_zinloos

AMSTERDAM - Voor spaarders is nog geen einde gekomen aan de golf aan renteverlagingen. Diverse banken hebben deze maand opnieuw hun spaarrentes verlaagd.

Lees het artikel op de Telegraaf

Waarom ik dit plaats? Er is een manier om uw vermogen beter te beleggen. En prettiger sowieso. Zeg nou zelf: wie zijn spaargeld bij een bank parkeert, krijgt daar bijna niets voor terug en loopt nog risico ook. Je zou wel gek zijn!

Een woning kopen in Spanje is een veel betere belegging. Een fatsoenlijke 3-slaapkamer-villa met zwembad in de directe omgeving van Moraira en het strand, vind je al vanaf 250.000 euro en die levert bij verhuur in de zomermaanden met gemak 1200 euro per week op.

Het hoogseizoen loopt van half juli tot half september, wat een opbrengst genereert van minimaal 13.000 euro. Een rendement van 5%. Niet slecht, als je bedenkt dat de woning de rest van het jaar ook verhuurbaar is, en de eigenaar kan er de rest van het jaar zelf lol aan beleven.

Natuurlijk roepen critici dat de huizenprijzen nog verder kunnen dalen. Inderdaad. Dat kan. Maar vergeet niet dat we al een duikvlucht van soms wel 40% achter de rug hebben. Verder zou ik de critici willen wijzen op het mogelijke ineenstorten van de euro, mocht Griekenland de zone verlaten. Of erger. De Zwitserse regering houdt er in ieder geval ernstig rekening mee.

Van onroerend goed is nooit iemand armer geworden. Stenen verdampen niet en in het geval van Spaans onroerend goed, biedt het bezit van een huis aan de kust ook nog eens veel plezier. Zet dat maar eens om in geld!

Natuurlijk zijn er gebieden waar niet alles even prettig is. Problemen met criminaliteit, met water en droogte, om maar wat te noemen.

In Moraira kennen we dat niet. Criminaliteit wordt hier keihard bestreden met als gevolg dat er geen sprake is van structurele misstanden en de omgeving is zeer groen dankzij het bijzonder micro-klimaat, de indrukwekkende stuwmeren en de vele ondergrondse rivieren.

Wie op de toekomst gericht kiest voor zekerheid, moet geheel vrijblijvend contact opnemen. Spanje Makelaars heeft een portfolio van ruim 500 huizen. Resale, nieuwbouw, grondstukken, horeca, te veel om op te noemen. Laat mij weten wat u zoekt, en ik doe de rest.

Meer weten? Bel mij anytime op 0034 627 24 24 98

Pim Günzel

posting Posted: 28 mei 2012: 20.08

-------------

Persbericht 25 april 2012

online-gids

Henk Krol naar Costa Blanca voor bouw urbanisatie t.b.v. doelgroep Gay Krant. Klik hier voor het bericht.

Pim Günzel

posting Posted: 24 maart 2012: 15.02

-------------

Spanje, the place to be

Haha, wat een titel. En zo juist! Wie zijn geld ziet verdampen op de bank, doet er goed aan deze column van Sem van Berkel te lezen. Ik citeer:

Natuurlijk zit de Spaanse huizenmarkt, die piekte in 2008, in de pottenbak. En niet zo’n klein beetje, in het vierde kwartaal 2011 daalden de prijzen met ruim 11%. Het aantal verkochte huizen is in vier jaar tijd gehalveerd. Spaanse EN internationale investeerders hebben zich vertild aan hun groeiverwachtingen.

Dat deden ze ook in de tachtiger jaren, die net als nu massale leegstand bracht en ‘kieperende prijzen’. Achteraf bleek het een koopkans ‘van de eerste orde’ te zijn en zo zal het ook nu gaan. Want voor ‘een scheet en drie knikkers’ kun je anno maart 2012 een ‘frontline’ appartement langs de hele kust kopen en het is een kwestie van tijd voordat dat besef echt doordringt.

(....)

“Señor Sem, het dal is bereikt en we zijn alweer aan het klimmen. De regering neemt concrete maatregelen, en niet alleen bezuinigingen. Werknemers wordt medegedeeld dat hun salarissen worden gekort, eigen bijdragen worden verhoogd. We kunnen makkelijker en goedkoper lenen.

Stel dat we de benzineprijzen zouden verhogen naar de prijs aan de pomp in Nederland, dan zou het verschil van 40 cent per liter in dit land met 50 miljoen inwoners al voldoende zijn om de letter S bij de benoeming PIIGS-landen te verwijderen.

Maakt u zich geen zorgen over Spanje. Maakt u zich zorgen over Duitsland, waar het geld van Europa zich opstapelt en voor een ‘bubble’ gaat zorgen, o.a. in vastgoed.”

Lees deze voortreffelijke column hier!

Pim Günzel

posting Posted: 19 maart 2012: 14.15

-------------

Huizenprijzen Spanje flink gedaald in 2011

Goed nieuws voor de koopjesjagers. Ik heb het hier al vaker verteld. Sinds de piek begin 2008, zijn de huizenprijzen op sommige plekken wel met 50% gedaald. Zelfs RTLZ verhaalt erover.

Besef wel dat die daling vooral wordt veroorzaakt door de voor buitenlanders niet echt interessante reguliere huizenmarkt, Spanjaarden krijgen doodleuk geen hypotheek meer, maar het effect op vakantiewoningen is duidelijk zichtbaar.

De Marina Alta en Baja komen er relatief goed vanaf, maar ook hier kun je spreken van een daling die de prijzen terug heeft gebracht naar het niveau van 2003. Tegenwoordig koop je een in redelijke staat verkerende vrijstaande villa met zwembad al vanaf zo'n 175.000 euro.

Okay, je moet ze zoeken en ze zijn meestal binnen een week verkocht, maar ze zijn er, die koopjes. Of het einde van de dalingen in zicht is weet natuurlijk niemand, maar vergelijk de prijzen eens met Nederland. Voor het bedrag dat je daar uitgeeft aan een klein appartement, woon je in Spanje op stand.

En dat zegt toch wel iets. Wie boodschappen doet merkt namelijk gelijk dat die niet veel goedkoper zijn dan in Nederland. Het gevolg van de invoering van de euro. Deelnemende landen moesten de prijsniveaus aanpassen (omhoog krikken) om valse concurrentie te voorkomen. In dat perpectief geplaatst zijn de huizen hier dus spotgoedkoop.

Wie gokt op verdere dalingen wil ik een ding meegeven: op dit moment wordt er hard gevist op de krenten uit de pap. En die zijn er. Wacht je te lang, dan resten slechts de muurbloempjes. Goedkoop, maar meestal met een reden. Zeer slechte staat, slechte locatie of gewoon onmogelijk. Aan u de keuze.

Pim Günzel

posting Posted: 15 maart 2012: 20.59

-------------

Nieuwsbrief maart 2012

online-gids

Klik hier!

Pim Günzel

posting Posted: 06 maart 2012: 13.02

-------------

Meer toeristen kozen in 2011 voor Spanje

Spanje heeft voor het tweede jaar op rij meer toeristen op bezoek gehad.

In 2011 bezochten 56,9 miljoen buitenlandse vakantiegangers het Zuid-Europese land. Dat was een toename van 8,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen het aantal toeristen ook al met 1 procent was gegroeid. Dat maakte minister van Toerisme Jose Manuel Soria dinsdag bekend.

Vooral de Britten lieten hun oog vaker vallen op Spanje. Het aantal bezoekers uit Groot-Brittannië steeg met 9 procent. Ook kwamen er meer Duitsers. Die toename was echter minder groot: 3 procent.

ANP | 10 januari 2012, 14:03

Pim Günzel

posting Posted: 10 jan 2012: 21.18

-------------

Gelukkig Nieuwjaar!!!

down down down down

Dit is mijn eerste column in 2012 en geen beter moment dan u allen een geweldig jaar toe te wensen.

Zakelijk, maar bovenal op het gebied van gezondheid hoop ik dat 2012 alle andere jaren overtreft, want de waarde van geld valt volkomen in het niet bij het bezitten van een gezond lichaam en een heldere geest.

Dat 2012 een turbulent jaar zal zijn, is iedereen inmiddels duidelijk. De beurzen verkeren in een continue staat van paniek en banken lijken maling te hebben aan hun maatschappelijke functie. Zij lenen miljarden om die met verlies te stallen bij de ECB, en dat in principe op kosten van de belastingbetaler. Geld van u en geld van mij.

Wat betekent dit?

Banken bestaan alleen nog voor zichzelf. Zij houden zich in stand met geld dat u uit de zak getrokken wordt op het moment dat het werkelijk misgaat. Ook bijzonder is de moraal (het ontbreken ervan) waarmee dit allemaal gebeurt. Banken wassen hun handen in onschuld. Beroepen zich op het walgelijke 'wir haben es nicht gewusst', en leggen waar mogelijk de schuld van de crisis bij de inhalige consument. U dus. U hebt het gedaan, ik heb het gedaan. Niet meneer Wellink, niet de bank.

Ik verwacht dat als eerste de multinationals op korte termijn banken zullen laten vallen als bakstenen. En terecht. Waarom zouden ze moeilijk doen als bedrijven zoals Telefónica en Repsol meer geld in kas hebben dan de louter zelfzuchtige banken?

Schokkend!

In december zijn alle rekeningen van preferente Spaanse bankaandeelhouders geblokkeerd. Heel simpel gezegd: wie bij de bank geld had geparkeerd in ruil voor de bank's preferente aandelen, kan op dit moment fluiten naar zijn geld.

De BBVA garandeert dat klanten 100% van hun inzet terug zullen krijgen (eerst zien dan geloven), maar tot op de grond afgebrande vehikels als de CAM houden het voorlopig op 50%. Wat gaan ze namelijk doen? Die preferente aandelen zullen worden verhandeld op de beurs en dan is het maar afwachten wat de gek er voor geeft. Het is een grote schande.

Dus?

Wie geld heeft staan bij de bank, doet er beter aan zijn vermogen te spreiden. Te investeren in grondstoffen, aandelen van bedrijven die onaantastbaar zijn voor depressies, edelmetalen als goud en zilver, en last but not least.... onroerend goed.

Dat laatste niet om op korte termijn rijk te worden, en al helemaal niet in gebieden waar de bubbel nog bestaat (Nederland), maar stenen hebben de eigenschap op lange termijn behoorlijk waardevast te zijn. Mits goed gekocht en op een moment dat de prijzen relatief laag zijn.

Nu investeren in de Spaanse vastgoedmarkt is niet alleen slim, maar dankzij het bijzondere klimaat van de Costa Blanca ook nog eens heel aantrekkelijk. Nog los van de mogelijkheid om het te veruren wat altijd meer rendement oplevert dan uw geld stallen bij de bank. Met alle risico's van dien.

Spanjemakelaars.com bemiddelt niet alleen vastgoed, maar wij hebben ook een paar zeer interessante niche-projecten die maatschappelijk van belang zijn, en tevens doelgroepen bedienen die ook op termijn geld te besteden hebben.

Wilt u meer weten? Bel mij op 0034 622455396 voor informatie.

Pim Günzel

posting Posted: 5 jan 2012: 23.58

--------------------------


Voor het nieuws uit 2011 klikt u hier

.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Klik hier!
 
Webdesign: INTERNETSERVICEDESK