Moraira.

Het klein-Monaco van Spanje'. Ofschoon de vergelijking niet echt te maken is, zijn er toch een aantal fanatiekelingen die dit wel degelijk zo vinden. De meeste mensen spreken liever van 'de parel van Spanje'.

Moraira

Moraira

MorairaMoraira

De haven van Moraira grenst aan het centrum. U kunt er langs, tussen en zelfs onder de boten wandelen. Verbaas u overigens niet als u er toevallig een Rolls Royce, Ferrari of de nieuwste Lamborghini Gallardo Spyder ziet staan. Moraira is erg in trek bij de gefortuneerde fijnproevers in dit leven.

.
.
Moraira
.
Een zeldzaamheid!
-
Nog mooier: Een in Spanje gebouwde GTA SPANO

Lamborghini Espada
-

Hoe dan ook, hier wonen mensen met een eigen levensbeschouwing, er is een zeer toegankelijke haven die deel uitmaakt van de dorpskern, en het is een van de duurste plekjes in Spanje.

Anders dan Monaco en plaatsen als Marbella en Barcelona, is in Moraira alles kleinschalig. Verwacht geen grote hotels (hoogbouw is verboden), geen grote winkelcentra, geen pretparken, geen grote stranden, en ook geen massatoerisme.

Moraira Centrum

Moraira Centrum

Moraira

Moraira

Moraira

In Moraira is alles mooi, klein, schoon en gezellig. De gemeente Teulada, 'eigenaar' van Moraira, spendeert veel geld aan het uiterlijk van dit bijzondere plaatsje.

Deze foto's zijn genomen in januari, hartje winter. Als de zon maar even schijnt, is het aangenaam terrasjes hoppen.....

Kijk ook eens bij de vissen in de haven. Ze laten zich graag voeren.

Wie geduld heeft wordt meestal wel getrakteerd op het gezelschap van enkele inktvissen, die langs de kade op krabben jagen.

Met grote regelmaat wordt het gehele centrum opnieuw geschilderd en de hondenpoepscooters (!) zuigen de drollen al weg nog voor ze het beest hebben verlaten. Het groen wordt dagelijks onderhouden terwijl veegautootjes ieder vuiltje van de weg poetsen.

Al met al redenen genoeg voor veel emigranten om Moraira te kiezen als nieuwe woonplaats in Spanje. Wie een paar jaar niet in dit dorp is geweest, kan zijn ogen niet geloven. Er is veel bijgebouwd, en het wegennet is vrijwel geheel vernieuwd.

Sinds een tijdje zijn er parkeermeters in het gehele centrum. En die leveren de gemeente inmiddels goed geld op. Toch waren die ondingen helaas noodzakelijk omdat vrijwel alle parkeerplaatsen vrijwel de hele dag bezet bleven.

Om ondanks deze lelijke maatregel het vriendelijke karakter te bewaren, is op 200 meter van het centrum een gratis parkeermogelijkheid gecreëerd voor ruim 1000 auto's. Het is beter zo.

Langs het hoofdstrand is een park aangelegd dat aansluit op de nieuwe boulevard. Ook wordt er hard gewerkt om de natuur te beschermen.

Hier kunt u op een van de vele bankjes plaatsnemen en genieten van de zee.

Moraira heeft ook een kleine boulevard. Nog steeds wordt er gewerkt aan een passage die begint in El Portet, en helemaal doorloopt tot aan de grenslijn met Benissa. De grote werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, maar hier en daar wordt nog steeds aan de details gesleuteld.

Moraira is een plek apart op deze wereld. Gelegen tussen grote badplaatsen, is dit dorp een oase van rust. Hier geen discotheken en tot diep in de nacht schreeuwende jeugd. Moraira lonkt naar de bourgondische mens op deze aarde, en met succes.

Moros y Cristianos

Ieder jaar in juni viert Moraira de overwinning op de islamitische bezetters na eeuwen van overheersing. In 1492 werden de laatste Moren het land uitgejaagd en sindsdien worden de bevrijders jaarlijks herdacht met feesten die een hele week duren. Parades, manifestaties op het strand waar de gevechten worden nagespeeld, per definitie eindigend met een groots vuurwerk, is het recept.

Ook dit jaar werden er weer honderdduizenden euro's uitgegeven om van dit feest een waar spektakel te maken. Zo liep er bijvoorbeeld een enorme bruine beer los op het strand, dwars tussen de vechtende ridders door, en vlak langs een verbijsterd publiek.

Fiestas Patronales

In juli gaat het feesten gewoon verder en is het vuurwerk zo mogelijk NOG spectaculairder dan tijdens de Moros y Cristianos. Het begint met meerdere processies ter ere van de Virgen del Carmen, waarna 'de stiertjes in de haven' hun debuut maken.

Het geheel wordt opgeluisterd door twee avonden spectaculair vuurwerk. Op zondagavond gaat dat heel kunstzinnig op muziek, op maandag barst het gewoon van alle kanten los. Een kleine week later worden de festiviteiten afgesloten met het zogenaamde Correfoc: het feest van het vuur.

Stiertjes in de haven

Het hele dorp loopt uit om een stuk of wat kleine koetjes uit te dagen, in de hoop dat ze in het water springen. De koe zwemt vervolgens een rondje, klimt via een speciaal bruggetje weer aan land, en het spel begint opnieuw.

Ondanks dat dit een vrij onschuldige vorm van dieren pesten lijkt, vallen er ieder jaar wel weer een paar gewonden. Vrijwel altijd toeristen....

Correfoc

Correfoc is het feest van het vuur waarin 'de gekken uit de hel' even worden losgelaten om de burger het leven zuur te maken. Hieronder een korte impressie:

Het dorp

Voor veel overwinteraars is dit de mooiste plek op aarde. De stranden zijn niet groot maar zelfs in de zomer is er altijd wel een plekje te vinden.

De foto hierboven is midden in de winter gemaakt, de twee plaatjes hieronder op 29 juli. Als u op zoek bent naar intieme gezelligheid, een internationale maar romantische sfeer en meestal prachtig weer, dan is Moraira voor u geschapen. Ongelofelijk dat het slechts op 17 uur rijden van Amsterdam ligt....

Rij op de rotonde ook eens rechts omhoog, richting El Portet. Aan het eind van de weg bevindt zich een van de intiemste baaien van de Costa Blanca. De villa's die hier zijn gebouwd, staan redelijk dicht op elkaar, maar kosten een vermogen.

Ook de foto hierboven is midden in de winter gemaakt, en het plaatje hieronder op 29 juli.

Het zal u niet verbazen dat een aantal van deze huizen in het bezit zijn van internationale sterren. In het weekend gaan de jachten hier voor anker en varen de trotse bezitters met waterscooters naar het strand om van een glaasje Sangria te genieten.


.

Portet

El Portet. Als het zonnetje maar ook maar even schijnt, treft u hier iedere middag een gezellige club residenten.

De baai ligt vrijwel altijd uit de wind, waardoor de temperatuur er midden in de winter gemakkelijk oploopt tot ver boven de 20 graden. Bestel er één sangria, en u bent verkocht!

Moraira

Via Benitachell kunt u binnendoor naar Jávea. Ooit een zeer druk bezochte badplaats. Hoe dat tegenwoordig zit, kunt u lezen op de volgende pagina. Klik hieronder om door te gaan:

.

Costa Blanca, Benidorm, Altea, Calpe, Benissa, Moraira, Jávea, Jalón, Dénia,

 

www.spanjemakelaars.com

 
     
HOME