Benissa.

Veel mensen kennen Benissa als een stip op de kaart van Spanje. Ook deze plaats ligt aan de N332 en vanuit de auto levert dat geen bijzondere plaatjes op. Maar Benissa is meer dan alleen maar een paar hinderlijke verkeerslichten op de nationale route.

Benissa moet je leren kennen. Het is een klein dorpje met ook weer zo'n leuk oud centrum. Rond de werkelijk schitterende kerk liggen typisch Spaanse, smalle straatjes. Men heeft er alles aan gedaan om de zon buiten te houden, zo lijkt het.

Benissa houdt van feesten. Terwijl de toeristen in volgepakte auto's het plaatsje passeren, pakt de plaatselijke bevolking een paar straten verderop uit met honderden stalletjes, kraampjes, een echte kermis en..... altijd een enorm vuurwerk.

Hieronder wat impressies van de jaarlijkse dierenzegening in januari. Heel het dorp loopt langs de cathedraal met paarden, koeien, geiten, kippen, honden, schilpadden en papegaaien, om de dieren te laten zegenen tegen ziektes en andere ellende. Op het dorpsplein wordt tegelijkertijd de traditionele paella-wedstrijd gehouden.

. .
. .
. .

Het gebied van Benissa strekt zich uit tot aan de Middellandse Zee. Zodra je in noordelijke richting het plaatsje verlaat, kun je een smalle weg naar rechts inslaan, de CV-745. Herkenbaar op de kruising is het bordje 'Playa 13'.

Het pand van autoverhuurbedrijf GINER herkent u aan de linkerkant. Vervolgens belandt u midden in het zo typerende druivenlandschap. Overal om u heen zijn heuvels, verdeeld in terrassen, vol met druiven en amandelbomen.

.

De bloesem van de amandelbomen levert onwaarschijnlijk mooie plaatjes op....

Na een paar kilometer bent u op het hoogste punt aangekomen en gaat de weg slingerend naar beneden, richting zee. Niks geen druiven meer, villa's domineren hier de omgeving. Prachtige huizen, temidden van een groene oase. Want dat mag gezegd worden.

Wie denkt dat Spanje kaal en droog is, moet hier maar eens een kijkje nemen. Vervolgt u de slingerweg naar beneden, dan kunt u genieten van misschien wel het mooiste stukje Spanje!

Eenmaal onderaan komt u uit op de kustweg van Calpe naar Moraira, de CV-746. Breng eens een bezoekje aan restaurant Timón (richting Calpe). Maar weinig mensen weten dit unieke etablissement te vinden. Het ligt pal aan zee en maakt deel uit van de pier die de kleine jachthaven beschermt tegen eventueel slecht weer. Heel soms wordt Timón dan ook grondig 'doorgespoeld' door de woeste golven.

Een gedeelte tussen de kust en het centrum lijkt sterk op het landschap uit een western. Je verwacht er ieder moment de postkoets.

Wees niet bang voor enorme drukte in deze buurt. Anders dan het centrum van Benissa, wordt de kuststrook, zelfs in de zomer, als 'redelijk rustig' ervaren. Hoogbouw is hier verboden.

Terug op de CV-746, rijdt u in noordelijke richting naar Moraira. Een bijzonder plaatsje waar de kenners allang hun villa hebben gekocht. Ontdek de verborgen baaitjes onderweg. Snorkelaars kijken hier hun ogen uit. Het water is extreem helder en het krioelt er van de vissen.

In april 2006 heeft het beroemde automerk Ferrari er onderwateropnamen gemaakt voor een van hun tv-commercials.

Heeft u kinderen die gek zijn op watersport of bent u zelf geïnteresseerd in een zeilcursus? Breng een bezoekje aan de kleine haven 'Las Basettes' gelegen aan de kustweg van Moraira richting het zuiden, vlak voordat u Calpe binnenrijdt.

U treft er naast het heerlijke restaurant 'Timon', een zeer gezellige zeilschool, waar u en uw kinderen het hele jaar door verschillende cursussen kunnen volgen.

Klik hieronder om naar Moraira te gaan. Een van de meest bijzondere dorpjes aan de Costa Blanca:

.

Costa Blanca, Benidorm, Altea, Calpe, Benissa, Moraira, Jávea , Jalón, Dénia,

 

www.spanjemakelaars.com

 
     
HOME