Columns

.

Nieuwsbrief december 2010

online-gids

Klik hier!

Pim Günzel

posting Posted: 28 nov 2010: 22.09

-------------

Meer buitenlanders dan Spanjaarden in 19 gemeenten

COSTA BLANCA – Uit de laatste telling van de bevolkingsregisters, die onlangs bekend werd gemaakt door het Instituto Nacional de Estadística (INE), blijkt dat er al negentien gemeenten zijn in de provincie Alicante waar meer buitenlanders staan ingeschreven dan Spanjaarden.

Hoewel het aantal nieuw aangekomen buitenlanders niet meer zo hard stijgt als enkele jaren geleden, kwamen er in 2009 toch weer 16.606 bij. Dat is veel minder dan twee jaar eerder, toen er meer dan vijftigduizend buitenlanders bijkwamen in de bevolkingsregisters. Toch vormt de Spaanse bevolking in steeds meer plaatsen een minderheid.

Door het teruglopen van de werkgelegenheid verlieten veel werkzoekende buitenlanders de provincie. De groei is echter vooral te danken aan de gepensioneerde buitenlanders uit Noord- en Midden-Europa. Van de buitenlanders die staan ingeschreven in de bevolkingsregisters is ongeveer een kwart afkomstig uit Groot-Brittannië. Duitsland staat op de tweede plaats als land van herkomst.

Bron: http://www.deweek.net/regio.php

Pim Günzel

posting Posted: 25 sep 2010: 14.08

-------------

Zowel huizenverkoop als toerisme trekt aan

Alleen al in juli 2010 bezochten ruim 700.000 toeristen de noordelijke Costa Blanca, het gebied tussen Valencia en Alicante.

In heel Spanje nam het toerisme in toe met gemiddeld 4.5%. Opmerkelijk, want ondanks de recessie is dit de eerste groei sinds 2007. (1)

Ook de huizenverkoop zit weer in de lift. Vooral Nederlanders en Belgen slaan hun slag aan de Costa Blanca waar de resale markt ongekende kansen biedt.

Volgens het Ministerie van Wonen is de verkoop in het tweede trimester vergeleken met 2009, enorm toegenomen. In de periode april t/m juni 2010 werden 149.527 woningen verkocht, waarbij het in 54,6 % van de gevallen bestaande woningen betrof, en het in 45,4 % van de verkopen ging om nieuwbouw.

Cijfers die worden bevestigd door de weer optimistisch klinkende bouwbedrijven. Zij melden een gemiddelde omzetstijging van 12%. (2)

Of dit het gevolg is van de steeds slechter presterende beurzen en de donkere vooruitzichten, of de lagere huizenprijzen, is nog onduidelijk.

Bron:

(1) Minister van Toerisme in Valencia, Belén Juste

(2) De Federatie van Valenciaanse Bouwondernemers (FEVEC)

Pim Günzel

posting Posted: 29 aug 2010: 0.36

-------------

Nieuw bij Lagerweij & Fonk NVM Makelaars:

Een woning aan de Costa Blanca in Spanje!

Nieuw bij Lagerweij & Fonk NVM Makelaars:

Al ruim 10 jaar is Lagerweij & Fonk NVM Makelaars een begrip in de 3-B hoek; Bergschenhoek / Berkel & Rodenrijs / Bleiswijk, en sinds juli 2007 ook een actieve speler op Voorne-Putten met een vestiging op een prominente locatie in de vesting van Brielle.

Dankzij een "vooruitstrevende, trendsettende" werkwijze en een superieur team van makelaars en medewerkers hebben zij zich in deze tijdsperiode van niets tot één van de grootste regiomakelaars gepositioneerd, waarbij de grenzen nog lang niet bereikt zijn.

En dat laatste mag heel letterlijk genomen worden, want sinds kort is Lagerweij & Fonk NVM Makelaars ook actief aan de Costa Blanca in Spanje. In samenwerking met het vanuit het idyllische Moraira opererende Spanje Makelaars onder leiding van de vastgoedspecialist Pim Günzel, biedt Lagerweij & Fonk alle soorten woningen aan, van appartementen, villa’s, finca’s tot aan nieuwbouw.
(Foto)

Deze 3-slaapkamer nieuwbouwwoning kan sleutelklaar worden opgeleverd vanaf 420.000 euro k.k., inclusief eigen grondstuk van 800 m2 en zwembad, op korte afstand van de stranden van Moraira!

Jan Fonk weet waarover hij praat:

“Wij zijn al jaren groot fan van Spanje en komen er vaak. Het leven er zeer gemoedelijk en het microklimaat zorgt voor milde temperaturen in de zomer, en zeer zachte temperaturen in de winter. Schijnt het zonnetje, en dat is meestal het geval, dan klimt het kwik zelfs in december, januari en februari zonder pardon tot boven de 20 graden. Heerlijk! Verder is de infrastructuur hier overweldigend goed, gaan er van zowel Valencia als Alicante dagelijks vluchten naar Nederland, en last but not least hebben we hier zelfs een 24-uurs doktersdienst. Nederlandse artsen, nota bene! Niet voor niets is Spanje emigratieland nummer 1 binnen Europa.”

Fonk’s grote liefde voor Spanje werd een paar jaar geleden vertaald in de aanschaf van een vakantievilla op de Cumbre del Sol, een schitterende streek tussen Moraira en Benitachell.

“Wij kochten ons huis nog in de dure tijd, tegenwoordig koop je al een vrijstaande villa vanaf zo’n 250.000 euro, maar hebben er geen seconde spijt van. Integendeel. Het is heerlijk om zo even te kunnen ontsnappen aan de drukte in Nederland en te weten dat je eigen spulletjes op je liggen te wachten in Spanje. Wij voelen er ons helemaal thuis.”

De bankencrisis heeft in Spanje hard toegeslagen met als gevolg een scherpe daling in de huizenprijzen. Een belangrijke reden voor Jan Fonk om zich nu op die markt te werpen:

“De gedachte speelde al een tijdje door mijn hoofd. Het is hier zo heerlijk, dat je iedereen wel wilt oproepen om spaargeld toch vooral niet dood op de bank te laten staan. Wie nu in Moraira een huis koopt, geniet van de enorme prijsdalingen in 2009, koopt een heleboel lol voor zichzelf, familie en vrienden, kan het huis verhuren om op die manier ook nog eens een interessant rendement te behalen, en wie weet gaan de prijzen weer stijgen. Dat kan bijna niet uitblijven, zeker nu de hypotheekmarkt weer op gang komt, iets wat wij ook kunnen verzorgen. Spaartegoeden kunnen verdampen, stenen niet!”.

Lagerweij & Fonk Makelaars zal zich ook richten op nieuwbouw. In het verleden hoorde je de vreemdste verhalen over onafgebouwde huizen, vaak ook nog eens zonder vergunning neergezet, maar die tijd lijkt tot het verleden te horen;

“Oplichters zullen er altijd zijn. En je kunt niet uitsluiten dat we dit soort berichten weer in de krant tegenkomen. Maar oplichters heb je in Nederland ook. Ik weet dat je in Spanje geheel zonder risico kunt kopen en bouwen. Spanje is lid van de EU en de regels die in Nederland gelden, zijn in z’n algemeenheid ook in Moraira van toepassing. Daarnaast kan de klant op Lagerweij & Fonk Makelaars vertrouwen. Wij regelen de aankoop van a tot z. Het enige wat de klant hoeft te doen, is de betalingen verzorgen en aanwezig zijn bij de notaris in Spanje op het moment van de overdracht.”

De nieuw oplaaiende onrust omtrent de financiële toestand van landen als Spanje baart Jan Fonk geen zorgen.

“De EU staat garant voor eventuele begrotingstekorten van de Spaanse overheid en dat is goed. Bijkomend voordeel is dat Spaanse manier van boekhouden volledig op de schop gaat en zich van voor naar achter zal moeten schikken naar de wensen van ‘Brussel’ en het IMF. Daar is niks mis mee, lijkt mij. Op lange termijn is dat zelfs in ieders voordeel. Spanje is een groot en belangrijk land binnen de EU. Stabiliteit is belangrijk.”

Wie meer wil weten over de aankoop van een woning in Spanje, is van harte welkom in een van de kantoren van Lagerweij & Fonk NVM Makelaars. Een goede voorbereiding is niet alleen het halve werk, maar ook heel erg leuk. En Lagerweij & Fonk zorgt ervoor dat het leuk blijft en u net als Jan Fonk enorm zult genieten van uw investering in zowel uw welzijn als uw financiële toekomst.

Meer info: Lagerweij en Fonk Makelaardij, Markt 10, 3231AH, Brielle, 0181-415833!

Lees het krantenartikel hier pdf

Website: http://www.lagerweij-fonk.nl/

Pim Günzel

posting Posted: 22 jun 2010: 23.55

-------------

www.spanishdream.es

Hoera! Het is woensdag 24 februari 2010, het zonnetje schijnt en buiten is het 23 graden. Gelukkig, want we hebben een uitzonderlijk natte winter gehad. Ongekend misschien wel, want ik spreek geen Spanjaard die zich vergelijkbare winters kan herinneren.

Spanish Dream

spanishdream.es = spanjemakelaars.com

Sinds mijn laatste bericht is er veel gebeurd, overigens. Moraira heeft te maken met een vloedgolf aan aspirant kopers en natuurlijk de doorgewinterde koopjesjagers, allemaal op zoek naar die ene mooie deal.

En deals zijn er te over. Tegenwoordig kun je beneden de 3 ton weer vrijstaande 3-slaapkamer-villa's kopen, iets wat 5 jaar geleden volstrekt ondenkbaar was. Wat niet betekent dat de prijzen in deze omgeving zijn ingestort. De omgeving van Moraira is en blijft een toplocatie, en hier wordt echt niets cadeau gedaan.

Kopen van de bank?

Kopen van de bank? Niet doen!

De een z'n dood is de ander z'n brood, is een oud gezegde, maar in dit geval gaat het niet helemaal op. Natuurlijk, je kunt mazzel hebben, maar de meeste hypotheekcontracten staan vol met bepalingen die als ze worden aangevochten in Brussel, zo van tafel worden geveegd.

Zo kan een wanbetaler tegen rentetarieven van 30% aanlopen, waardoor de bankschuld in zeer korte tijd enorm oploopt. En dit soort woekerwinsten worden niet langer geaccepteerd binnen de EU. De verwachting is dan ook dat banken keihard op de vingers zullen worden getikt als ze betrapt worden op dit soort maffia-achtige praktijken.

En dus zou de geplaagde eigenaar in het uiterste geval zijn bezit nog wel eens terug zou kunnen claimen, wat voor de koopjesjager betekent dat hij geïnvesteerd heeft in een luchtbel. En vermoedelijk z'n geld jaren kwijt is zonder enige vergoeding.

Ik schreef het hieronder al, de beste deals zijn te vinden onder de mensen die bedreigd worden met inbeslagname. Zij zijn vaak bereid tot het uiterste te gaan om een verder financieel debacle te voorkomen. Wij hebben zulke klanten, dus mocht u een snelle beslisser zijn, aarzel niet om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Spanish Dream

Steeds meer klanten vroegen om een Engelstalige versie van spanjemakelaars.com. En die is er nu. Het adres is spanishdream.es. Nog niet alles is vertaald, maar dat zal hopelijk een kwestie van enkele weken zijn. Klik in het logo bovenaan de pagina op de Engelse vlag om een kijkje te nemen. UK_flag

Twitter

En als klap op de vuurpijl kan er vanaf nu ook getwitterd worden. U moet wel een twitteraccount hebben om mee te kunnen doen, maar het kan de moeite waard zijn. Twitter is een mix tussen webmail en SMS. U typt een kort bericht in op mijn ' Twitter' , en ik ontvang het bericht op mijn mobiele telefoon. Zo kan ik gelijk antwoorden, en het kost helemaal niets.

Heeft u dus een vraag, aarzel niet om mij te ' twitteren' , binnen een uur heeft u antwoord! Klik bovenaan de pagina op het Twitter logo! Twitter

Pim Günzel

posting Posted: 24 feb 2010: 15.08

-------------

Cash = King!

Het is weer bijna 2010. Buiten is het 22 graden, binnen wordt de kerstboom opgezet. Voor een aantal makelaars was 2009 een uitstekend jaar. De huizenprijzen zijn met soms wel 50% gedaald en er zijn veel koopjesjagers op de markt. De verwachting is dat dit de komende maanden niet zal veranderen, hoewel een kentering in de lucht hangt.

Moraira, 7 december 2009. Het is 22 graden.

Moraira, 7 december 2009: buiten is het 22 graden!

Veel van de aanbiedingen komen van mensen die hun huis al in of voor de jaren 90 hebben gekocht. Zelfs als hun woning voor de helft van de markwaarde in 2007 wordt verkocht, dan nog maken zij geen verlies. Zeker oudere mensen hebben dus snel de neiging om de winst maar te laten zitten, als ze hun huis maar snel verkopen.

Wat rest is een grote groep eigenaren die met een hypotheek zitten. En dat betekent dat er relatief weinig ruimte is voor onderhandeling. Nu werd hier nooit meer gefinancierd dan zo’n 70% van de taxatiewaarde (die gemiddeld zo’n 20% onder de werkelijke marktwaarde lag), dus dat levert nog altijd zeer goedkope huizen op. Maar de ondergrens is wel bereikt. En gezien het grote aantal kopers, kan het niet anders of de prijzen zullen (naar verwachting het tweede deel van volgend jaar) weer voorzichtig stijgen.

Overigens komen hier ook de hypotheken weer op gang. Zeker, de eisen zijn een stuk zwaarder dan voorheen, maar wie over een goed inkomen beschikt, zal vrijwel zeker financiering vinden. Wat Spanje Makelaars overigens graag voor u verzorgt.

Vraagt u zich ook af wat te doen met uw spaargelden?

Niet geheel zonder bias is mijn advies om hier een huis te kopen. Aan de Costa Blanca en specifiek in de omgeving van Moraira. Banken betalen u amper nog rente, en de banken die dat wel doen zijn blijkbaar zo in nood dat ze grote risico’s moeten nemen om nog aan geld te komen. Niet doen dus.

Moraira is het Laren / Blaricum van Spanje maar dan direct aan zee gelegen, inclusief jachthaven, en dat betekent dat er altijd meerdere klanten zijn wanneer u uw huis weer wilt verkopen. Een sterk argument om voor deze omgeving te kiezen, nog los van het feit dat het groene Moraira geen hoogbouw kent en massatoerisme hier niet voorkomt. Moraira wordt niet voor niets de ‘parel van de Costa Blanca’ genoemd.

En dan is er nog dat andere argument, misschien wel het belangrijkste, waarom u hier een huis zou moeten kopen: maak plezier met uw geld. Een huis in Spanje levert geweldige vakanties op, voor u als eigenaar, maar ook voor familie en kennissen.

En zo u wilt kunt het verhuren. Huizen met 3 slaapkamers en een zwembad leveren in het hoogseizoen al gauw 1500 euro per week op. En dat is mooi meegenomen. Zo is onlangs object 204 verkocht voor een ruime 4 ton. Dit huis leverde afgelopen jaar ruim 30.000 euro op aan huurinkomsten. Een fantastisch rendement!

Wilt u meer informatie over Moraira en/of over onze woningen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder. Wij verzorgen uw hypotheek, regelen en begeleiden de aankoop, en leveren een optimale nazorg.

Wilt u nieuw bouwen? Ook hier bieden wij graag onze diensten aan. Via onze relaties realiseren wij de meest fraaie villa’s in zowel traditionele stijl als hypermodern, allemaal voorzien van 10 jaar garantie.

Ter afsluiting zou ik graag nog iets zeggen over het kopen van in beslag genomen panden: niet doen! Er zitten juridisch zoveel haken en ogen aan dat u het risico loopt uw geld jaren kwijt te zijn om aan het einde van de rit te moeten meemaken dat u de woning nooit in handen zult krijgen.

Het beste koopt u vlak voor de bank ingrijpt. In dat geval is iedereen geholpen en blij. De eigenaar, omdat hij schuldenvrij kan vertrekken, de bank, omdat deze zich anders met grote tegenzin in de huizenhandel moet storten, en de koper, omdat deze een koopje heeft.

Wij hebben met regelmaat dit soort objecten. BEL!!!.

Spanje Makelaars wenst u heel fijne feestdagen en een geweldig Nieuwjaar!

Pim Günzel

posting Posted: 7 dec 2009: 11.31

-------------

Ik vertrek, maar waarom?

De emigratie van Nederlanders

Harry van Dalen, Kène Henkens

Voor het eerst sinds de jaren vijftig kent Nederland een langdurige emigratiegolf. De grote vraag blijft: waarom vertrekken zoveel Nederlanders?

Op basis van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking en een groep potentiële emigranten blijkt dat de Nederlander die vertrekt vooral op zoek is naar het goede leven: rust, ruimte, natuur en vriendelijke mensen. Eén op vier Nederlanders die in 2005 emigratieplannen had is twee jaar later vertrokken.

Emigratiegolf

Voor het eerst sinds het einde van de jaren vijftig heeft Nederland weer te maken met een emigratiegolf. Voor het vierde jaar op rij is in 2007 de emigratie uit Nederland hoger dan de immigratie (zie figuur 1). In 2008 ligt de immigratie weer hoger dan de emigratie, maar feit blijft dat het emigratieniveau nog steeds buitengewoon hoog is en de interesse voor emigratie aanhoudt.

In 2007 verlieten 123.200 mensen Nederland. Het aantal Nederlanders dat zich in 2005 in het buitenland bevond bedroeg volgens de Wereldbank 812.475, met andere woorden vijf procent van de Nederlandse bevolking bevindt zich niet binnen de eigen landsgrenzen.

Vooral kranten en tijdschriften hebben het toenemende aantal emigranten aangegrepen om artikelen met een alarmerende toon te publiceren. Deze berichtgevingen suggereren dat de verslechterde economie en de verloedering van de samenleving de aanleiding zouden zijn, maar deze berichten gaan gebukt onder selectieve waarneming.

Het roer om

Om de emigratie nog een extra zet te geven zijn er tal van emigratieprogramma’s op tv, die laten zien hoe Nederlanders worstelen met het vinden van hun weg in hun nieuwe vaderland. Vaak ziet men redelijk hoogopgeleide mensen die het roer omgooien en een ‘bed & breakfast’ beginnen in Spanje of met pijn en moeite een camping in Tsjechië of Frankrijk exploiteren.

Om de praktijk te toetsen aan dit soort selectieve beelden wordt hier de huidige emigratie onder de loep genomen en wordt ingegaan op de vragen hoe de omvang van de emigratie de afgelopen decennia is veranderd. Wie emigreert, wat zijn de meest populaire bestemmingen en vooral waarom emigreert men?

Figuur 1: Immigratie- en emigratiestromen (inclusief saldo administratieve correctiesa, per 1000 ingezetenen), 1947-2007

CBS

Bron: CBS Statline.

(a) Emigratie zoals geregistreerd door het CBS is gedefinieerd als het vertrek van personen naar het buitenland plus de administratief afgevoerde personen minus de administratief opgenomen personen.

Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is gebruik gemaakt van twee databronnen die elkaar aanvullen. Op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt de recente emigratie naar bestemmingslanden beschreven en de sociaaldemografische kenmerken van de emigranten vergeleken met die van de bevolking als geheel.

Een onderzoek dat in 2005 is uitgevoerd door het NIDI beschrijft de emigratie-intenties van Nederlanders. In 2007 is in samenwerking met het CBS nagegaan wat er van de emigratieplannen is terecht gekomen.

Wie emigreert en waar gaat men heen?

Een analyse van de officiële CBS emigratiecijfers van autochtonen over de periode 1999-2006 laat zien dat mannen een ruim twee keer zo grote kans hebben om te emigreren.

Het zijn vooral jongeren beneden de dertig jaar en alleenstaanden die de emigratiestap wagen. Daarnaast moet ook de rol van het inkomen niet uitgevlakt worden: Nederlanders in de bovenste inkomensklassen zijn relatief vaker geëmigreerd dan de middeninkomensklassen.

De Nederlandse emigrant is hoofdzakelijk georiënteerd op Europa: 69 procent van emigranten kiest een Europese bestemming. Het zal niemand verbazen dat België en Duitsland de meest populaire bestemmingen zijn. Volgens onderzoek van het CBS gaat het daarbij echter in veel gevallen om grensmigratie, waarbij mensen weliswaar over de grens wonen, maar in veel gevallen hun werkzame of sociale leven in Nederland voortzetten.

Belastingklimaat

Redenen om over de grens te gaan wonen zijn onder meer een gunstiger belastingklimaat en lagere huizenprijzen (Harmsen, 2005). Hoewel deze Nederlanders officieel als emigranten te boek staan onderscheiden zij zich nauwelijks van binnenlandse migranten die van de ene naar de andere provincie verhuizen.

Als België en Duitsland worden weggelaten is Europa nog steeds goed voor 31 procent van de emigratie. Buiten Europa vormen de traditionele emigratielanden als de VS en Australië nog altijd een aantrekkelijke bestemming voor 15 procent van de emigranten. In tabel 1 zijn voor de twintig meest populaire bestemmingslanden van autochtone Nederlanders enkele demografische karakteristieken weergegeven.

Tabel 1. Waar gaan (autochtone) Nederlandse emigranten naartoe? Top-20 bestemmingslanden, 1999-2006

Bestemming

(a) Dit is berekend voor de groep exclusief kinderen. Voor de groep als geheel bedraagt de terugkeerkans binnen twee jaar 20,5 %.

Populaire bestemmingslanden zijn de traditionele emigratielanden VS, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika, maar ook landen binnen Europa waar nog ruimte is om rustig en ruim te wonen.

Kijken we naar karakteristieken van emigranten uitgesplitst naar bestemmingsland dan vallen een aantal zaken op. Zo trekken landen als Frankrijk, Spanje, Portugal en Thailand een bovengemiddeld ouder publiek aan.

Een bijzondere casus betreft Thailand, dat veel alleenstaande oudere mannen aantrekt. Uit recent Australisch onderzoek is gebleken dat westerse pensionado’s de Thaise levensstijl, cultuur en de lage kosten van levensonderhoud waarderen. Daarnaast wordt door emigranten als vertrekmotief ook vaak de beschikbaarheid van aantrekkelijke sexuele partners genoemd (Howard, 2008).

Van emigratieplan naar actie

De hausse in emigratie van de laatste jaren doet niet alleen de vraag rijzen wie Nederland verlaat, maar vooral waarom? Om hier meer zicht op te krijgen zette het NIDI in 2005 een onderzoek op onder een representatieve groep van Nederlanders en een groep van potentiële emigranten.

In samenwerking met het CBS is nu vastgesteld of de respondenten van dit onderzoek de jaren erna daadwerkelijk zijn geëmigreerd. In 2005 bleek dat drie procent van de Nederlandse bevolking van plan was om in de nabije toekomst te emigreren (van Dalen en Henkens, 2007). Deze intenties blijken een grote voorspellende waarde te hebben.

Een op de vier Nederlanders die in 2005 emigratieplannen had is twee jaar later ook daadwerkelijk geëmigreerd (Van Dalen en Henkens, 2008). Dat de meeste potentiële emigranten na twee jaar nog niet waren geëmigreerd wil niet zeggen dat emigratie van de baan was.

Reacties van mensen die nog niet zijn geëmigreerd doen vermoeden dat emigratie vaak een zaak is van de lange adem. De gemiddelde potentiële emigrant loopt ruim zes jaar rond met emigratieplannen.

Waarom gaan mensen weg?

Bij de bestudering van de vraag waarom mensen kiezen voor emigratie is gekeken naar het belang van verschillende factoren. Allereerst zijn er individuele kenmerken. Hierbij gaat het om demografische kenmerken als leeftijd en geslacht, en om kenmerken die betrekking hebben op het menselijk kapitaal, sociale netwerken, en persoonlijkheidskenmerken zoals doorzettingsvermogen en een voorliefde voor avontuur.

Daarnaast wordt nagegaan of de beschikbaarheid en kwaliteit van het publieke domein van invloed is op emigratiebeslissingen. Het publieke domein betreft publieke goederen en diensten waarbij het individu afhankelijk is van anderen in de samenleving en welke alleen door solidariteit en betrokkenheid tot stand kunnen komen.

De volgende elementen van het publieke domein worden onderscheiden:

(1) de Nederlandse welvaartsstaat en de instituties die deze welvaartsstaat in stand houden,

(2) de kwaliteit van de publieke ruimte in Nederland (stilte, ruimte en natuur);

(3) de beoordeling van sociale maatschappelijke problemen als criminaliteit, de multiculturele samenleving en milieuvervuiling.

De resultaten van de uitgevoerde analyses tonen aan dat zowel het private als het publieke domein relevant zijn om de motieven van de emigranten beter te kunnen begrijpen.

Sociaal netwerk

Naast leeftijd en geslacht zijn sociale netwerken en de persoonlijkheid van de emigrant van belang. Een sociaal netwerk in het bestemmingsland kan een belangrijke bron van informatie zijn en de emigrant daadwerkelijk helpen. Nadere analyse leert overigens dat toch nog 42 procent van de mensen met emigratieplannen geen enkel persoonlijke relatie heeft in het gewenste land van bestemming.

Ook persoonlijkheidskenmerken zijn belangrijk om emigratie te kunnen verklaren. Mensen met avonturiersbloed en doorzettingsvermogen hebben in hogere mate emigratie-intenties dan mensen die deze karaktertrekken ontberen.

Figuur 2: Beoordeling van de kwaliteit van het publieke en private domein van Nederland – emigranten versus thuisblijvers (percentage (zeer) negatief oordeel)

Emigranten versus thuisblijvers

In het publieke domein geldt dat hoe negatiever het oordeel over de staat van Nederland, des te groter de kans op emigratie (figuur 2).

Op bijna alle fronten zijn de emigranten negatiever over Nederland dan de thuisblijvers. De enige uitzondering vormt het inkomen dat men in Nederland verdient. De grootste verschillen tussen thuisblijvers en emigranten tekenen zich af op het terrein van de kwaliteit van de publieke ruimte: bevolkingsdichtheid en de beschikbaarheid van natuur en ruimte.

Het is natuurlijk de vraag of en in welke mate deze aspecten werkelijk en het bestemmingsland worden aangetroffen. Hoe het oordeel uiteindelijk is over de leefsituatie in het bestemmingsland is niet bekend omdat de emigranten alleen vóór hun emigratie zijn ondervraagd.

Financieel

Wel blijkt uit het onderzoek dat een substantieel deel van de emigranten verwachtte dat ze er financieel op achteruit zouden gaan. Eén op de drie verwachtte minder pensioenvoorzieningen en een lagere kwaliteit van de sociale zekerheid in het bestemmingsland.

Ook over de eigen inkomenssituatie was lang niet iedereen optimistisch. Slechts 17 procent verwachtte een hoger en 29 procent een lager inkomen.

Ten slotte verwachten emigranten dat het in het bestemmingsland een stuk beter zal zijn wat betreft milieuvervuiling, criminaliteit, de mentaliteit van inwoners en multiculturele spanningen.

Wat leren we van dit 'exitgesprek' met de Nederlandse emigrant?

Allereerst wordt duidelijk dat Nederlanders ontevreden zijn over de kwaliteit van het publieke domein. Natuur, stilte en ruimte zijn belangrijke elementen in het dagelijkse leven; zo belangrijk dat dit voor veel mensen een belangrijke stimulus is om te emigreren.

Als men de zoektocht van emigranten zou moeten samenvattten, dan komt dit toch vooral neer op een zoektocht naar het goede leven.

Ten tweede wordt emigratie uit Nederland niet in hoge mate gedreven door loon- of inkomensverschillen – hetgeen de meest basale migratietheorie zou voorspellen - maar zijn het vooral verschillen in de kwaliteit van het publieke domein die aanzetten tot migratie.

Ten slotte, is het veelzeggend dat Nederlanders hun ontevredenheid over het publieke domein niet alleen via het hun (politieke) stemgedrag uiten maar ook via het ‘stemmen met de voeten’ (Hirschman, 1970).

Dit is een belangrijk inzicht omdat concurrentie in de kwaliteit van het publieke goederen niet voorbehouden is aan lokale overheden, maar nu ook aan nationale overheden. En daarmee is de recente emigratiestroom uit Nederland wellicht een sprekend teken dat we in het tijdperk van de globalisering leven.

Referenties:

Dalen, H.P. van, en K. Henkens (2007), Longing for the good life: Understanding emigration from a high-income country, Population and Development Review, 33, pp. 37-65.

Dalen, H.P. van, en K. Henkens (2008), Weg uit Nederland – Emigratie aan het begin van de 21e eeuw, KNAW Press, Amsterdam.

Harmsen, C. (2006), Emigratie van autochtonen naar België, Bevolkingstrends, 2006/2, pp. 41-44.

Hirschman, A.O., 1970, Exit, Voice and Loyalty – Responses to Decline in Firms, Organizations and States, Harvard University Press, Cambridge, MA.

Howard, R.W. (2008), Western retirees in Thailand: motives, experiences, wellbeing, assimilation and future needs, Ageing & Society, 28, pp. 145-163.

Bron: http://www.mejudice.nl/node/99

Pim Günzel

posting Posted: 10 juni 2009: 21.36

-------------

Beleggen in Spanje

Over beleggen hoor je de meest verschrikkelijke verhalen. En als het gaat over beleggen in het buitenland, lijken de rampverhalen wel over elkaar heen te struikelen. En dat is jammer, want het kan natuurlijk ook heel goed gaan. Voor alle partijen winstgevend!

Gelukkig worden de regels steeds strakker aangetrokken, en hopelijk lukt het de AFM de volgende keer wel om goed controle uit te oefenen. Hoe verschrikkelijk moet het zijn om te ontdekken dat je belazerd bent. Geld weg, en de 'heren' zijn gevlogen!

Toch is het nog steeds mogelijk om met relatief weinig risico te beleggen en een hoog rendement te behalen. Spanje Makelaars heeft zulke beleggingen. Wij kunnen u meerdere projecten bieden in de gezondheidszorg, waar uw geld controleerbaar wordt gebruikt ter consolidatie en vergroting van de reeds bestaande omzet.

Gezondheidszorg & vergrijzing

Projecten waar u als belegger altijd inzage hebt in alle papieren en waar ook uw accountant en/of adviseur altijd welkom is. Projecten die inzichtelijk en tastbaar zijn, en die zich ook nog eens in een nichemarkt bevinden: de gezondheidszorg.

Rendementen kunnen oplopen tot 12% per jaar, met een gemiddelde looptijd van 10 jaar. Natuurlijk belegt u samen met de zorgpartijen en het getaxeerde onroerend goed wordt in een sale/leaseback-constructie gedurende de gehele looptijd eigendom van de belegger. De terugkoopgarantie zorgt voor het uiteindelijke rendement.

Bent u geïnteresseerd? Neem contact met ons op. Binnenkort starten wij met ons eerste project waar 3.2 miljoen euro moet worden geïnvesteerd. Het bestaande onroerend goed is onlangs getaxeerd op ruim 4.5 miljoen euro en dient als onderliggende zekerheid.

Gezondheidszorg en vergrijzing zijn DE onderwerpen van de toekomst. In Spanje is een groot tekort aan ziekenhuizen en ouderenopvang. Investeren en/of beleggen in deze sector biedt niet alleen een goed rendement, maar de mogelijkheden om uit te breiden zijn ongekend. Spanje heeft op dit gebied een grote achterstand ten opzichte van andere landen binnen Europa, en de vraag naar zorg is gigantisch.

Spanje Makelaars is gespecialiseerd in deze sector, en onze projecten zijn het Crème de la Crème. Overtuig uzelf, en maak een afspraak op locatie. Ontmoet de deelnemende partijen (waaronder een Spaanse bank) voor u uw geld ergens insteekt. Bel (0034) 627 24 24 98 en laat u informeren over de mogelijkheden.e

Pim Günzel

posting Posted: 6 mei 2009: 12.21

-------------

Goedkoop huizen kopen van de bank?

Onlangs las ik een kulverhaal over Spaanse huizen die door de bank in beslag waren genomen en voor een appel en een ei werden verkocht. Soms zelfs voor maar 10% van de huidige marktwaarde. Het moet niet gekker worden!

In beslag genomen door de bank in Spanje

Volstrekte onzin natuurlijk, en jammer dat de grootste krant van Nederland dit soort berichten klakkeloos overneemt. Vrijwel iedere huiseigenaar heeft namelijk in zijn hypotheekacte een clausule staan waarin de bank verklaart het huis nooit te zullen verkopen beneden een vastgesteld percentage van de taxatiewaarde.

Meestal komt dat neer op zo'n 70 tot 80 % van de laatste vaststelling, overeenkomstig met de hoogte van de hypotheek, want in Spanje wordt gemiddeld nooit meer dan 70% van de taxatiewaarde verstrekt.

En gelukkig maar. Want wie zou z'n huis van 7 ton nou graag zien verkopen voor een schamele 70 duizend euro, zoals de verteller van dit boze sprookje beweerde? Wat overigens niet wegneemt, dat je zeker zaken kunt doen met de banken op dit moment, en Spanje Makelaars dit voor u kan regelen. Dat geldt voor woningen tot en met grote bouwprojecten.

Maar laat u niets wijsmaken. Ofschoon er op deze wijze prima deals te sluiten zijn, wordt er in Spanje echt niks weggeven. Dat kan dus niet eens, al zou de bank nog zo graag willen.

De grootste kortingen komen overigens van mensen die hun huis al 20 jaar of langer bezitten, geen hypotheek hebben en op leeftijd zijn. Zij hebben vaak geen baat bij het wachten op een goed betalende koper en zijn bereid flink te zakken met de prijs. Huizen gaan soms weg voor helft van de oorspronkelijke vraagprijs, en dat zonder dat iemand er enige pijn aan heeft.

De verkoper boekt meestal nog steeds winst, en de koper hoeft zich nergens schuldig om te voelen. Kan het nog mooier?

Pim Günzel

posting Posted: 24 apr 2009: 16.31

-------------

Kwart NL(!) wil emigreren

Volgens de organisatie van de Emigratiebeurs overweegt ruim een kwart van de Nederlanders zich permanent in het buitenland te vestigen. Zij leidt dit af uit het stijgende aantal bezoekers van de site emigratiebeurs.nl. .

Hartje winter in Moraira

In februari trok de site 40 procent meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar. Mensen willen emigreren vanwege de recessie. ,,Er zijn geen andere negatieve beïnvloedingsfactoren te bedenken'', aldus organisator Frans van Houten.

Emigratiebeurs

De emigratiebeurs wordt komend weekeinde gehouden in Nieuwegein. Vorig jaar waren er 12.000 bezoekers en emigreerden 116.000 Nederlanders

Dat heel veel Nederlanders definitief het land willen verlaten is een beeld dat bevestigd wordt door de Emigratiemonitor van februari 2009. 37 Procent van Nederland denkt aan emigreren en het favoriete emigratieland is Spanje!

Ruim een kwart van alle Nederlanders wil emigreren

Lees het rapport hier pdf

Pim Günzel

posting Posted: 3 maart 2009: 18.55

-------------

 

2009: tijd om te handelen!

Wie wil weten wat het betekent om een huis in Spanje te hebben, moet de twee onderstaande foto's goed op zich in laten werken. Een glas Cola, een glaasje wite wijn, een bonnetje van 3 euro 50, en dat alles in het zonnetje bij een temperatuur van ruim 20 graden. Op 23 februari 2009, wel te verstaan. Hartje winter ....

Moraira, El Portet, 23 februari 2009

De kleine boulevard van El Portet in Moraira

En dat alles op maar twee uur vliegen van Nederland. Of 17 uur rijden. Het lijkt onvoorstelbaar, maar dat is het niet. Integendeel. In feite bent u maar EEN stap verwijderd van uw eigen huis in Spanje. En dat is de beslissing om 'het' te doen. Natuurlijk zijn er altijd duizend redenen om 'het' niet te doen, maar misschien is dat wel het beste argument om juist nu door te zetten.

Over de vele financiële voordelen wil het nu niet hebben. Daarover kunt u hieronder uitgebreid lezen, hoewel ik niet genoeg kan benadrukken hoe goedkoop de woningen op dit moment zijn.

Euforisch

Maar het gevoel elk ogenblik af te kunnen reizen naar je eigen huis in Spanje, is niet te beschrijven zonder euforisch te worden. Een huis in Spanje is namelijk zoveel meer dan bezit. Het biedt vooral oneindig veel plezier en geluk aan de mensen die ervan kunnen (mee)genieten. Het is niet voor niets dat vele tienduizenden landgenoten u al voor zijn gegaan.

Doen dus. Ik hoop u hier snel te ontmoeten!

Pim Günzel

posting Posted: 23 febr 2009: 21.05

-------------

Voor het nieuws uit 2008 klikt u hier

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Klik hier!
 
Webdesign: INTERNETSERVICEDESK