Weer & klimaat Middellandse Zeekust
 
 

Het actuele weer

 
 
 

Europe Satellite

 
 
 

Vooruitzichten

 
 
 
Heel Spanje Bilbao Madrid
Barcelona Valencia Ibiza
Palma de Mallorca Alicante Murcia
Malaga Sevilla Santa Cruz de Tenerife
   

BLIKSEMINSLAGEN IN EUROPA

EL TIEMPO (tip!)

AE MET

NEERSLAG (RADAR) IN SPANJE

De zomer

Volgens de WHO (the World Health Organisation) is de Costa Blanca een van de gezondste plekjes op aarde om te wonen. Dit heeft alles te maken met de klimatologische omstandigheden en het gebrek aan vervuilende industrieŽn.

Zomer 2007
.
Zomer Costa Brava Costa Blanca Costa del Sol
    Temp Neersl Temp Neersl Temp Neersl

Juni

25 43 mm 27 25 mm 27 27 mm

Juli

27 29 mm 28   9 mm 29   1 mm

Augustus

28 48 mm 30 16 mm 30   3 mm

September

25 68 mm 28 40 mm 28 28 mm

Dit zijn natuurlijk gemiddelde temperaturen. Per jaar kan het aanmerkelijk verschillen en dat geldt ook voor de verschillende regio's. Zo kan het voorkomen dat de weerkaarten aangeven dat het stormt en regent in de omgeving, terwijl u op een terrasje geniet van een heerlijk zonnetje. Ook de wind is een belangrijke factor. Zit u op een beschutte plek, dan kan de temperatuur hard oplopen.

Het gebied tussen Denia en Benidorm, lijkt een eigen klimaat te hebben ontwikkeld. Deze streek heeft over het algemeen wat stabieler weer dan de rest van de Costa Blanca en ook liggen de temperaturen iets gunstiger. Door condensvorming kan het vroeg in de morgen behoorlijk nat zijn waardoor de bomen en planten beter gedijen. Het is een groen stukje Spanje.

Gota Fria

Zo mooi als het weer doorgaans is, zo snel kan het omslaan in de herfst. Tijdelijk weliswaar, maar wie getuige is van de zogenaamde Gota Fria, gelooft zijn ogen niet.

De video hieronder is genomen op 11-11-2001. De kust werd ruim 20 uur lang, onophoudelijk geteisterd door windkracht 11 tot 12, met desastreuze gevolgen. Honderden auto's werden in zee gespoeld en meer dan 1500 boten zijn vermist. Bijzonder was ook de temperatuur. Op het moment van deze opnamen was het buiten 23 graden.

Onderstaande foto's zijn genomen op 12 oktober 2007 in Moraira en Javea. Hier viel ruim 220 liter water per m2 in amper 14 uur!

Record-houder is Alcalali; hier stortte volgens de overheid in dezelfde tijd de onwaarschijnlijke hoeveelheid van 437 liter water per m2 naar beneden!!!!

Snel naar de haven

Gota Fria

Gota Fria

Gota Fria

Gota Fria

Dit uitermate woeste natuurverschijnsel dat meestal een paar dagen aanhoudt en vooral gekenmerkt wordt door gigantische, langdurige hoosbuien die meestal vergezeld gaan van zeer zwaar onweer, wordt veroorzaakt door snel dalende koude lucht die de wind uit het oosten laat waaien.

Het warme water van Middellandse zee doet de rest. Soms kan het zo hard regenen dat er binnen 24 uur meer dan 200 liter per m2 water valt. Hele gebieden overstromen, muren storten in en de zee kleurt diep bruin.

Gota Fria

Gota Fria

Javea

Javea

Javea

Calpe

Calpe

De twee foto's hierboven laten zien wat er van auto's overblijft die de zee in zijn gesleurd. 'Total loss' is een understatement. Amper een week later is het echter of het nooit heeft geregend. De zee is kalm, het zonnetje schijnt en de stranden liggen vol met toeristen en overwinteraars alsof er niets aan de hand is.

De winter

Ook in de winter is het klimaat aan de Costa Blanca zeer aangenaam. De tabel laat misschien wat gematigde temperaturen zien, de realiteit voelt stukken beter. Zodra het zonnetje tevoorschijn komt, is het lekker weer.

Midden in de winter kunt u gerust buiten ontbijten en een paar uur op het strand doorbrengen. Wind is wederom de bepalende factor. Op beschutte plaatsen wordt het gemakkelijk ruim 20 graden, in de wind heeft u een jas nodig!

Een heel enkele keer valt er sneeuw aan de kust. Een traktatie voor veel immigranten uit vooral Zuid-Amerika, die dit verschijnsel alleen van plaatjes kennen.

Winter

Winter

Winter

Maar ook de Spanjaarden weten zich geen raad. Bevroren autoruiten worden zonder pardon met een keteltje heet water ontdooid. De gevolgen laten zich raden!

Zodra het zonnetje doorkomt is de sneeuw met een uurtje verdwenen. Wie foto's wil maken moet dus snel zijn. 's Middags, onder een staalblauwe hemel met een heerlijk drankje op een terrasje, blijft het echter een leuk onderwerp van gesprek.

Winter

Winter Costa Brava Costa Blanca Costa del Sol
    Temp Neersl Temp Neersl Temp Neersl

December

13 47 mm 17 47 mm 17 53 mm

Januari

13 33 mm 16 32 mm 17 48 mm

Februari

14 42 mm 17 32 mm 16 38 mm

Maart

16 46 mm 19 30 mm 19 42 mm

Vooral in de zomermaanden kan de watertemperatuur van de Middellandse Zee behoorlijk oplopen. Langs de kusten wordt het gemakkelijk 30 graden. Als in het najaar de luchttemperatuur weer daalt, betekent dit voor de Costa's dat zij aan dit lauwe water een gratis kacheltje hebben. Terwijl het landinwaarts nog amper 10 graden wordt, liggen de overwinteraars aan de Costa's nog comfortabel op het strand!

Veel informatie kunt u vinden op: www.deweek.net

Webdesign: INTERNETSERVICEDESK