Belastingen
 

Fiscale informatie

Op deze pagina treft u in het kort een globaal overzicht van de belastingen waarmee u in Spanje mee te maken kunt krijgen en waarvoor u zelf aangifte moet doen.

belastingen

Globaal hebben we het over de volgende zaken:

• Inkomstenbelasting (residenten)
• Inkomstenbelasting (non residenten)
• Vermogensbelasting
• Onroerendgoedbelasting
• Belasting over de waardevermeerdering van de Grond
• Vermogenswinstbelasting
• Overdrachtsbelasting
• Omzetbelasting
• Bouwbelasting
• Erfrecht
• Successierechten
• Aanschaf woning via de vennootschap
• Spaanse vennootschap

 Algemene info:

Wat dient u te betalen wanneer u uw eigendom verkoopt:

1) Plus Valía, gemeentebelasting over de waardevermeerdering van het terrein. Men gaat uit van de in de Escritura (eigendomsbewijs) aangegeven fiscale waarde. Het percentage verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van het aantal jaren dat de grond in uw bezit was.

2. Vermogensaanwasbelasting (Incremento patrimonial)

3. Alle lokale belastingen dienen op het moment van verkoop te zijn voldaan. Geldt ook voor water & elektra-rekeningen. Kunt u geen betaalbewijs overleggen, dan kan de notaris de overdracht afblazen.

4. Courtage, een van te voren overeengekomen makelaarscommissie.

Zoals eerder aangegeven kunnen de belastingen en andere kosten per situatie verschillen. Dit is geen eenvoudige materie. Zo kan het ook nog eens uitmaken in welk jaar u uw bezit heeft gekocht. Indien uw Escritura de compra/venta ondertekend is voor 6 juni 1996 valt u in een andere tariefgroep.

Wat dient u te betalen wanneer u onroerend goed in Spanje koopt:

1. Overdrachtsbelasting (IVA of ITP)*

2. Notaris- en registerkosten, ongeveer 2% van de Escritura waarde.

3. Eventuele aansluitingskosten van de verschillende diensten.

IVA (BTW) betaalt u wanneer u onroerend goed koopt van een       *  bedrijf. Koopt u alleen een grondstuk, dan is het tarief plus minus     *  16% over de in de Escritura aangegeven waarde. Koopt u echter een *  terrein mét huis, dan zakt het percentage vreemd genoeg naar        *  ongeveer 7%. Per 2012 zijn de drie Spaanse BTW tarieven verhoogd naar respectievelijk 21%, 10% en 4%. Met dank aan de crisis natuurlijk.

*  ITP, Impuesto de Transmisiones Patrimoniales, betaalt u wanneer u koopt van een privé persoon. Het percentage ligt op ongeveer 7%   *  van de waarde aangegeven in de Escritura. Zie het als een soort overdrachtsbelasting.

Belastingen voor eigenaren van onroerend goed in Spanje:

1. IBI (Impuesto de Bienes Inmuebles). Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse onroerend goed belasting. De hoogte van deze belasting wordt bepaald door de fiscale waarde van het object. Per gemeente kunnen de tarieven flink verschillen. Gemiddeld ligt het jaarlijks te betalen bedrag op enkele honderden euro's voor een vrijstaande villa. Het is in ieder geval niet iets om wakker van te liggen.

2. Recogida de Basuras. Een belasting die alles te maken heeft met het afvoeren van de vuilniszakken. Denk hierbij aan enkele tientallen euro's.

Natuurlijk is dit maar een zeer beknopt overzicht van de wettelijke en fiscale verplichtingen die gelden voor zowel kopende als verkopende partijen. Wilt u precies weten hoe het in uw geval ligt, Spanje Makelaars maakt graag een afspraak voor u met een van de bij ons aangesloten experts op dit gebied.

Heeft u vragen en/of wilt u een afspraak maken?  Klik hieronder op de link in de balk, vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Tel.: (0034) 622 455 396 / info@spanjemakelaars.eu

Alles betaald!

.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Klik hier!
Webdesign: INTERNETSERVICEDESK