Columns

..

Op naar 2017!!!

Geachte lezer, dat het goed gaat met Spanje, althans waar het ‘t toerisme en de huizenverkoop betreft, moge na alle optimistische berichten in de media wel duidelijk zijn. En wie de laatste maanden in Spanje heeft gebivakkeerd, zal dat ook direct beamen. Hotels zaten vol, er was geen villa meer te huur en daar waar toch al sprake is van massatoerisme, moest je over de hoofden lopen.

Moraira - El Portet

Ook Moraira was veel drukker dan normaal. En langer druk. Veel langer. Eigenlijk is het pas een paar weken flink rustiger en dat tot een soort ‘jantje lacht, jantje huilt’-vreugde van de horeca waar men met de tong op de versleten schoenen nu pas onderuit durft te zakken. Tel daar een wolkenhemel en een plaatselijke donderbui bij op, en je zult begrijpen dat de winter in aantocht is.

Over die winter gesproken, wij die hier het hele jaar wonen, kunnen daar intens van genieten. Klinkt gek, maar eindelijk even geen zon, eindelijk een jas aan, eindelijk de open haard opstoken, het voelt heerlijk. Moet niet te lang duren natuurlijk, maar dat doet het dan ook niet. Het is en blijft Spanje waar het geweldige, milde klimaat overheerst.

Temperaturen ruim boven de 20 graden zijn hier de hele winter normaal, dus wie dat zoekt zal het hier altijd vinden. Jaar in, jaar uit. Misschien dat storm en regen ons noorderlingen in het bloed zit en we daar zo nu en dan graag aan herinnerd willen worden. Of willen wij die hier wonen gewoon wat te zeuren hebben, kan natuurlijk ook, want zeurmomenten, die moet je hier zoeken. Het leven is hier echt fantastisch.

Op het moment van dit schrijven is het donker in Moraira. Nacht. Omhoog kijkend schitteren de sterren, boven zee bliksemt het. Magisch, bijna. Het is fris buiten, een graad of 9, maar genietend van de natuur merk je dat niet. Of het beroemde zoete Spaanse likeurtje 43 aan dat gevoel meewerkt weet ik niet, maar who cares. Het is hier niet bepaald lastig om je heerlijk te voelen. Laten we het daar maar op houden.

Ik gun het iedereen, dit leven. En denk nou niet dat dit bestaan slechts enkelen is gegund. Wij die hier wonen zijn echt niet allemaal miljonair. Integendeel. Ik sprak vanmiddag nog iemand die hier 8 jaar geleden is gekomen met slechts 3000 euro op zak. En zij zit hier nog steeds. Heeft zelfs personeel. Wie wil en kan werken zal hier altijd zijn plekje vinden. Maar voor niets gaat ook hier alleen de zon op. Dat wel.

Je kunt hier een appartement huren vanaf 250 euro per maand. Kosten van water en licht heb je zelf in de hand. In Nederland heb je daar niet eens een kamertje voor. Iemand met een beetje handelsgeest, geboren met twee rechterhanden en een gezonde dosis zelfdiscipline , de kroeg is verleidelijk, moet zich hier kunnen handhaven. Voor hem of haar is altijd werk. Geloof mij, ik zit hier al bijna 20 jaar.

Je kunt ook met regelmaat een flatje kopen voor ver beneden de 100.000 euro. Soms zelfs voor minder dan de helft. Nee, dan zit je niet 1ste lijn zee, maar als je zoiets aanschaft zonder lening, dan heb je in feite je pensioen gekocht. Wie kan jou nog wat maken! Van alleen je aow kan je in dat geval al fatsoenlijk leven. Mits je niet duur gaat doen, maar daar maak je hier toch geen indruk mee.

Ik heb een paar jaar geleden een boekje geschreven over mijn vertrek naar Spanje en hoe ik dat beleefd heb. Het wordt goed gelezen, dus wie weet heb je het al gelezen. Maar wie zich eens rustig wil oriënteren op een verhuizing deze kant op, of wellicht hier iets wil kopen om te verhuren, misschien wel op te knappen om later met winst te verkopen, die nodig ik uit mijn literaire kunstwerk open te slaan en er je voordeel mee te doen. Het kost niets.

http://www.spanjemakelaars.eu/publications/spanje-wonen-werken-kopen-beleggen/index.html   

Ook al is het niet van gisteren, wat er staat is nog steeds actueel. Misschien dat ik met een 2017-versie moet komen, maar dat is een hoop werk en daar moet ik de tijd voor vinden. Nu ik dit zo opschrijf denk ik eerder aan een 2020 uitvoering. :-)

Wie een huis zoekt, neem gerust contact met mij op, je zit aan niets vast. Wie vragen heeft, bel en ik zal mijn best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Voorgenieten van koopjes kan alvast op mijn facebookpagina:

https://www.facebook.com/Spanje-Makelaars-136717156367396/  

Ja, ik verkoop huizen, maar NOOIT een woning waar ik zelf niet achter sta. Die ik zelf nooit zou kopen want te duur of slechte locatie etc, etc... Weet dat.

Fijne Sinterklaas (waar van toepassing) en een heerlijke kerstmaand gewenst!

Pim Günzel

posting Posted: 29 november 2016: 10.21

-------------

De huizenmarkt is weer booming in Spanje!

Geachte lezer, onze laatste nieuwsbrief stamt alweer van een tijdje geleden. De reden is dat de verkoop een enorme vlucht heeft genomen en koopjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Steeds meer mensen vertrouwen de banken niet, klagen over de belachelijk lage rente en ook hoor je steeds vaker dat beleggers het zat zijn de hele dag naar een scherm te staren om te zien of alles nog wel goed gaat. Het is tijd om het nuttige met het aangename te verenigen.

En wat doe je dan? Een tweede huis in een vakantieland is een duidelijke optie. Je kunt het verhuren en met gemak een rendement behalen waar de banken de komende jaren niet aan kunnen tippen. En je hebt er zelf plezier van.

Nog los van het feit dat geld op de bank een juridische overdracht is, een bankafschrift niet meer dan een schuldbekentenis en je in deze onzekere tijd maar moet zien of dat op de lange termijn eigenlijk geen brug te ver is.

Banks closed

Maar waar moet je wat kopen. Turkije is zo onderhand wel afgevallen. Aanslagen, Erdogan die de bevolking steeds meer onderdrukt en wie weet wat er gaat gebeuren als de EU beslist dat dit land niet kan toetreden vanwege mensenrechtenschendingen etc. Dan zijn de rapen gaar. Griekenland en Italie gaan gebukt onder de aanhoudende vluchtelingencrisis waardoor het ook daar steeds minder aantrekkelijk wordt. Voor velen dus geen optie meer.

Resten Spanje en Frankrijk. Waarbij Spanje, zo merken wij, absoluut favoriet is. Ten eerste vanwege het weer, ten tweede vanwege de kosten. Verhoudingsgewijs is Spanje nog steeds goedkoop te noemen. Zowel in aanschaf van een huis als het dagelijkse leven. En nogmaals, zit je onder Valencia, dan schijnt de zon vrijwel altijd. Heel belangrijk.

Spanje Makelaars is actief in een gebied dat grofweg strekt van Valencia tot Alicante, inclusief het zeer fraaie achterland waar je voor weinig zelfs een landgoed koopt. En dat op misschien een half uurtje rijden van zee, waar je in Nederland en Frankrijk je hand niet voor omdraait.

Wie aan de kust wil wonen, betaalt natuurlijk meer, maar dat verdient zich snel terug als je gaat verhuren. Een mooie villa met 3 slaapkamers en zwembad op korte afstand van de stranden levert in het hoogseizoen al snel 1700 euro per week op. En dat zomaar 10 weken aaneengesloten. Reken maar uit.

Moraira

Moraira, Benissa Costa en Javea kun je zien het Laren/Blaricum van Spanje. Of Wassenaar. Of de mooie streken van Brabant. In ieder geval een gebied waar iedereen wil zitten vanwege de fraaie omgeving, het gemoedelijke karakter en een bourgondisch publiek.

En dan hebben we hier ook nog eens een microklimaat dat garant staat voor overwegend mooi weer op dit mooie stukje aarde. Zoals gezegd, meestal schijnt hier de zon, oceaandepressies bereiken ons zelden en dus is het hartje winter al snel 20 graden of meer. Moraira

Ik heb vrijstaande villa's vanaf zo'n 200.000 euro. Daarvoor krijg je een woning met 2 of 3 slaapkamers, vaak met zwembad, waar je misschien wat aan moet doen, maar nooit ingewikkelde zaken. Denk aan nieuwe tegels, een badkamer of keuken vervangen, maar niets wat je een vermogen kost.

Betaal je meer, dan neemt of de kwaliteit toe, of de locatie is beter. Hoewel je in deze omgeving eigenlijk nergens verkeerd kunt zitten. Zeezicht telt, afmetingen zijn prijsbepalend, maar ook zaken als afstand dorp en strand zijn zeer belangrijk.

Ook nieuwbouw vliegt weer als paddenstoelen uit de grond. Je hebt al een vrijstaande, turn key allesnieuw-woning vanaf zo'n 5 ton en daar zit dan ook nog eens 10 jaar garantie op. Spanje Makelaars regelt het alemaal, dus geen zorgen.

Pim Günzel

posting Posted: 27 april 2016: 16.25

-------------

Paradijs

Oeps. Al een tijd geen column geschreven. Waarom? Druk, druk, druk. En als het even niet druk is, dan was het al snel ergens gezellig.

Want zo is het leven in Spanje. Wie hier zijn brood wil verdienen, zal aan de bak moeten, maar naast de noeste arbeid is er altijd ruimte voor plezier. En plezier, dat groeit in onze omgeving zelfs in de berm.

Paradijs op aarde.... Moraira

Wie van lekker eten houdt, kan hier zijn lol op. Restaurants waar je maar kijkt, van eenvoudig-maar-lekker tot aan 3-sterren-etablissementen waar topkoks hun handtekening schrijven op prachtig onder architectuur belegde bordjes. Niet echt mijn ding trouwens, want ik wil nog wel eens honger hebben, maar begrijp dat je hier dagelijks op een andere plek kunt genieten van alles wat de keuken te bieden heeft.

Ik had het over plezier. Hoe fijn is het om midden in de winter te genieten van een zon die net zoveel kracht heeft als hartje Nederlandse zomer. Echt waar. Zit je een beetje in de luwte, dan loopt de temperatuur al snel op tot zo’n 23 of 24 graden. Hoe heerlijk is dat! En don’t forget: die zon gaat voor niets op!

Wie van wandelen houdt, hoeft zich ook beslist niet te vervelen. Zo kun je van Moraira tot aan Calpe klimmen en klauteren via een inmiddels bekroonde route die pal langs het azuurblauwe water loopt. Daar zit jaren werk in en een forse hoeveelheid geld. Maar het resultaat mag er zijn.

Gek op fietsen? Ik zie er zoveel dat ik er zelf gek van word. Geloof me dat je hier wat kilometers kunt wegtrappen. Vlak, maar ook bergje op als je er tegenaan wilt gaan. Ik niet. Ik hang er wild toeterend achteraan “GA EENS OPZIJ!!!!”

Geintje.

Ik heb het dus over quality of life. QOL. Kwaliteit van leven. Nou, daar hoef je hier echt geen seconde naar te zoeken. Quality of life is our second name, durf ik te stellen. Moraira en omstreken heeft zoveel te bieden, dat je bijna zou vergeten dat het leven naast ups ook zijn downs kent. Waarmee ik wil zeggen dat het paradijs op aarde een naam heeft: Moraira.

Tja. En dan hebben we het toch maar weer over de aanschaf van een woning aan de Costa Blanca. Wie zijn geld wil riskeren op een bankrekening, be my guest. Of ga lekker balletje-balletje spelen op de beurs. De hele dag naar een scherm staren. Maar klaag niet als je daar chagrijnig van wordt. Wat we weten is dat we NU leven. Een leven dat eindig is. Mijn motto is daarom: geniet van de momenten die je op deze aardbol geboden worden, het is zomaar voorbij.

In dat kader kan ik alleen maar zeggen dat er m.i. geen betere investering bestaat dan beleggen in je eigen geluk (en dat van je familie, vrienden & kennissen) door de aankoop van een huis in deze omgeving. Onze omgeving. Benissa, Moraira, Javea. Dat kan een bescheiden bungalow zijn, een flat, een prachtige villa, maar in alle gevallen een plekje onder de heerlijke zon in een van de fraaiste en prettigste gebieden op aarde.

Kom het vooral met eigen ogen bekijken. Laat wat je ziet je overtuigen. Ik leid jullie graag rond in onze parel van de Costa Blanca waar het leven ontzettend heerlijk fantastisch is!

Iedereen een warme groet uit Moraira

Pim Günzel

posting Posted: 28 februari 2016: 11.15

-------------

Dit is Moraira!!!

We schrijven 22 september 2015 en de zomer is z'n koffers aan het pakken. Niet dat de temperaturen zich daar iets van aantrekken, want vrijwel dagelijks halen we de 30 graden, maar meteorologen kijken al uit naar de herfst.

En regen? Ja, op sommige plekken is de hemel naar beneden gekomen, maar afgezien van een enkele vette bui, is er in Moraira zo weinig gevallen dat wij best nog wel trek hebben in een flinke lading regenwater.

De zomer van 2015 was druk. Gigantisch druk voor Morairaanse begrippen. Er viel geen hotelkamer meer te boeken en de villa’s zaten vol. Begrijpelijk met alle ellendige toestanden in de wereld. Je bent zo onderhand nergens meer je leven zeker.

Wat hebben wij een geluk dat we daar in Moraira niets van merken. Wat hebben we een geluk dat de gemeenschap in Moraira ondanks z’n enorme diversiteit, een homogene gemeenschap is. Geen eng gedoe, ook niet op scholen en kinderen kunnen hier volledig veilig over straat. Ik weet dat, want ik heb er drie.

De huizenmarkt in ons gebied is volledig terug van weggeweest. Natuurlijk, de prijzen liggen lang niet op het niveau van 2007, maar banken verstrekken weer hypotheken, een goed huis dat wordt aangeboden voor een goede prijs is zo weg, en je ziet weer overal bouwkranen verschijnen.

Alleen maar blije & optimistische geluiden om ons heen. Zoals gezegd, wat verhuurd kon worden was verhuurd, dit jaar. Eigenaren van vakantievilla’s hebben heel goede zaken gedaan, en dat is natuurlijk hoe wij het allemaal graag zien.

Gezellige drukte in het dorp, volle stranden, bourgondische restaurants die overuren maken en dat voor prijzen waar je in Zuid Frankrijk net een Cola voor bestelt.

Dat is Moraira, lieve mensen. De parel van de Costa Blanca. Geen hoogbouw, geen massatoerisme, geen elkaar verdringende mensenmassa’s, maar vooral kristalhelder water, intieme baaitjes, overal gezelligheid en fijn publiek.

Ja, ik zeg het nog maar een keer: dit is Moraira.

Wie meer wil weten over Moraira, het kopen van huis, beleggen in panden, nieuwbouw of verbouwen, neem geheel vrijblijvend contact met mij op en ik maak graag een afspraak.

Pim Günzel

posting Posted: 22 september 2015: 15.55

-------------

Sparen gaat geld kosten!

Geachte lezer, het zal u niet ontgaan zijn dat de spaarrente weer gedaald is. Onder de 1%. Nog even en het kóst geld om je centen bij de bank te parkeren, zo dreigt RABO.

En pas op, geld op de bank zetten is niet hetzelfde als een kluisje huren. Of je matras opvullen met biljetten. Wie geld naar de bank brengt, draagt feitelijk zijn bezit over aan de grijze pakken waarbij het bankafschrift geldt als "I owe you". Een briefje waarin staat hoeveel de bank u verschuldigd is. Niks mis mee, tot de bank in problemen komt. En dan moet je maar zien wat er gebeurt.

Wie over spaargeld beschikt doet er dan ook goed aan risico te spreiden over meerdere producten. Dat kunnen aandelen zijn, opties voor de meergevordenden onder ons, of bijvoorbeeld onroerend goed. En dat is waar ik mij mee bezig houd.

Het voordeel van 'stenen', zoals vastgoed wel eens denigrerend wordt genoemd, is dat het fysiek bezit is. Je hebt het in handen. Een groot voordeel ten opzichte van aandelen, obligaties en een bankrekening. Ook fijn van het bezit van een woning is dat je rendement kunt maken. Je kunt het namelijk verhuren. Daarbij is het wel zaak dat de woning op een goede locatie staat en sowieso zijn geld waard is.

Wie een hutje op de hei koopt voor een miljoen, zal tevergeefs naar winst zoeken. Daar kan de makelaar dus van pas komen. Als het goed is kent hij de omgeving, weet hij van de voor- en nadelen van bepaalde locaties en kan hij de prijs/kwaliteit-verhouding inschatten.

Ik weet dat veel spaarders hun heil zoeken op de Nederlandse woningmarkt. Dat is begrijpelijk want het is vertrouwd. Maar er kleeft een groot nadeel aan die vertrouwdheid: substantiële winst op de investering zul je waarschijnlijk niet maken.

Rendement wel, je kunt het verhuren, maar het in- en verkoopverhaal is niet bepaald spannend in een land waar vastgoed ten opzichte van omringende landen te duur is en fiscale & bancaire maatregelen het steeds lastiger maken voor beginners om een woning te kunnen kopen. Wat voor de woningketen betekent dat de markt stagneert en wie uit is op hogere huizenprijzen dat volgens ING de komende 10 jaar wel kan vergeten.

Hoe anders is dat in Spanje. Nadat de ECB het land volpropte met gratis geld en zelfs iedere zwerver 3 ton kon lenen voor een huis, is hier wel het een en ander veranderd. Het opdrogen van de hypotheekmarkt heeft de huizen teruggebracht naar een prijsniveau waarvan je kunt zeggen dat het laag is.

Als je kijkt naar zeer courante gebieden zoals bijvoorbeeld Moraira en omgeving (daar woon ik) dan koop je ondanks de fantastische locatie toch al een vrijstaande villa met zwembad vanaf een kleine 250.000 euro. (Zie voorbeeld hieronder) De bank geeft u voor dit bedrag iets meer dan 2000 euro per jaar als u het bij hen onderbrengt. Een lacher als het niet zo triest was.

Zou u de Spaanse woning verhuren voor (laag ingeschat) 1400 euro per week en dat 10 weken per jaar (hoogseizoen), dan levert zo'n huis al snel 14.000 euro op. En u heeft nog 42 weken over om er zelf van te genieten of door te verhuren. Voldoende om de kosten terug te verdienen, want die zijn er natuurlijk ook.

Komt bij dat in Spanje de prijzen alweer heel voorzichtig aan het stijgen zijn. Winst maken bij verkoop lijkt op termijn bijna zeker. En dat alles bij elkaar opgeteld maakt de aanschaf van een tweede huis in Spanje zeer aantrekkelijk.

En dan heb ik het niet eens gehad over het enorme plezier dat je van zo'n woning hebt. Zeker in een tijd dat steeds meer vakantiebestemmingen onveilig worden.

Pim Günzel

posting Posted: 18 maart 2015: 14.05

-------------

Spaarrente onder de 1 procent

De spaarrente staat op het laagste niveau in tien jaar, maar moet nog lager. Dat blijkt uit gesprekken van Het Financieele Dagblad met topbankiers van grootbanken.

Zij verwachten dat de spaarrente dit jaar bij de grootbanken onder de psychologische grens van 1 procent duikt. De rente moet volgens de bankiers verder omlaag, omdat de marktrente zo laag is dat de huidige spaartarieven niet te handhaven zijn.

De vraag is volgens de krant alleen welke van de drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro als eerste de stap durft te zetten. Alle drie de banken geven 1 procent rente op de simpelste direct opvraagbare internetspaarrekening. 80 procent van het Nederlands spaargeld (ruim 300 miljard euro) staat op deze spaarvorm.

Bron: DFT

Pim Günzel

posting Posted: 16 januari 2015: 23.45

-------------


Voor het nieuws uit 2014 klikt u hier

.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Klik hier!
 
Webdesign: INTERNETSERVICEDESK