Columns

..

De huizenmarkt is weer booming in Spanje!

Ik herhaal maar een kopje van 2015, want niet is alleen ws de huizenmarkt in Spanje weer booming, maar zo richting eind 2018 is hij zelfs vrijwel volledig terug van weggeweest.

En dat zie je ook wel aan de hoeveelheid (nieuwe) makelaarskantoren langs de kust. De vraag naar (tweede) huizen is enorm toegenomen en in mijn dorpje Moraira raakt het al een beetje op. Wat betekent dat de prijzen stijgen. En stijgen. Maar Javea en Moraira zijn dan ook het Laren / Blaricum van Spanje.

Je mag nu in je handjes klappen als je er een fatsoenlijke vrijstaande villa met zwembad op een volwassen grondstuk kunt vinden voor minder dan 300.000 euro.

Ook de banken doen weer mee. Rentes zijn laag, maar geld uitdelen zoals vr de crisis, dat gebeurt gelukkig niet meer. Tegenwoordig moet je een nette boekhouding meenemen en ook BKR wordt gevraagd of er problemen zijn.

Maar is alles goed, dan leen je hier redelijk probleemloos tot 70% van de koopsom. Let wel op: bovenop de verkoopprijs betaal je ook nog eens overdrachtsbelasting. En die is hier 10% over de in de escritura opgegeven prijs. En alsof dat niet genoeg is, komt daar ook nog eens bijna 2% aan notaris en registerkosten bij.

Kan je over klagen, maar ik betaal graag wat meer belasting dan dat ik mij gedwongen moet overgeven aan de krankzinnige hoge huizenprijzen in Nederland. Dat loopt daar de spuigaten uit.

Voor de prijs van een beginnersflatje in Nederland, koop je hier al een mooie woning met alles erop en eraan.

Zou je een baan hebben in Nederland, dan loont het zeer de moeite om daar te huren en in Spanje te kopen. Want een vakantiewoning kan je verhuren.

Als je dat goed doet, heb je hem in 10 tot 15 jaar helemaal terugverdiend. Dat is toch veel beter dan iets in NL te kopen wat in de jaren 90 nog 80.000 gulden kostte en waarvan je nu mag hopen dat je hem krijgt als je er 300.000 tot 400.000 euro voor biedt.

Wil je info? Bel / app mij op +34 622455396 of mail pimgunzel@live.nl 

Pim Gnzel

posting Posted: 27 september 2018: 19.12

-------------

 

.

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Klik hier!
 
Webdesign: INTERNETSERVICEDESK